25/06/2024
Najnovije vesti
Tehnička škola Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

BUDUĆNOST POČINJE U TEHNIČKOJ – SMEROVI U ŠKOLSKOJ 2022/23. GODINI

Autor 26/04/2022

Prema sadašnjem planu, u narednu Školsku 2022/23. godiu u Tehničkoj školi u Valjevu upisuju ukupno 240 učenika, odnosno osam odeljenja prve godine, od kojih su tri odeljenja na zanimanjima trećeg stepena, odnosno 90 učenika i pet odeljenja četvrtog stepena, tj. 150 slobodnih mesta na četvorogodišnjim zanimanjima.

Konačan Plan upisa u Tehničku školu Valjevo biće objavljen u Konkursu za upis u srednje škole za školsku 2022/23. u izdanju Prosvetnog pregleda.

Na području rada Mašinstvo i obrada metala upisuju: 30 učenika za četvorogodišnje zanimanje Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina; zatim po 15 učenika za trogodišnja zanimanja: Operater mašinske obrade rezanjem (15), Bravar-zavarivač (15), Mehaničar motornih vozila (15) i Instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja (15).

Na području Elektrotehnike upisuju dva četvorogodišnja odeljenja, po 30 učenika, za obrazovne profile: Elektrotehničar informacionih tehnologija (30) i Tehničar mehatronike (30), kao i za dva trogodišnja zanimanja: Elektromonter mreža i postrojenja (15) i Serviser termičkih i rashladnih uređaja (15).

Na području rada Geodezija i građevinarstvo upisuju jedno odeljenje, 30 učenika za četvorogodišnje zanimanje Arhitektonski tehničar.

Takođe, na području rada Saobraćaj upisuju jedno odeljenja od 30 đaka za četvorogodišnje zanimanje Tehničar drumskog saobraćaja.

Od 2019. godine Tehnička škola u Valjevu se, pri određenim nastavnim programima, priključila i u sistem dualnog obrazovanja. “Učenje kroz rad” je organizovan proces tokom koga učenici, pod rukovodstvom i nadzorom instruktora u realnom radnom okruženju kod poslodavca, stiču kompetencije neophodne za efikasan i produktivan rad u odrađenom zanimanju ili grupi zanimanja.

Direktor Tehničke škole u Valjevu, diplomirani inženjer, Branko Goloskoković podseća da uspešno razvijaju školske resurse.

Sa zadovoljstvom mogu reći da u našoj školi rade nastavnici čiji su radni uspesi izvanredni. Oni pred učenike postavljaju izazove i inspirišu ih da pomeraju sopstvene granice u razmišljanju i učenju.

Već duži niz godina ulažemo mnogo snage u razvoj naše škole. Projekti, saradnja sa lokalnom zajednicom, sa opštinskim i republičkim institucijama, stručni seminari u našoj školi, kao i učešće na raznim takmičenjima, predstavljaju samo neke od vidljivih efekata te energije naših predavača i učenika.

Veoma sam ponosan na ono što smo zajedno postigli do sada, ali ovo nije trenutak kada treba da se stane. Još dosta posla je pred nama u smislu stvaranja boljih uslova za rad i opremanje škole novim nastavnim sredstvima, ali ima i mesta za napredovanje u ostalim oblastima, koje su sastavni deo programa rada.

Iako postojimo preko 80 godina, želimo da idemo napred što brže. Uređenjem i korišćenjem najnovijh informacionih tehnologija, uz primenu računara, informatike i savremenih nastavnih sredstava, svakodnevno u nastavi želimo da škola učenicima bude zanimljiva i bezbedna, ali i da im pruži primenjeno znanje koje će im koristiti u daljem školovanju ali i životu.

Tehnička škola Valjevo novi kabinet za mehatroniku Foto Snežana Jakovljević Krunić

To se upravo ove godine i realizuje, sprovođenjem dva izuzetno važna projekta kao što je formiranje i opremanje Trening Centra Tehničke škole, i drugog projekta od strane Ministarstva telekomunikacija i trgovine u smislu osposobljavanja škole sa internet instalacijom u svim prostorijama škole.

Sve što je do sada urađeno u školi u periodu koji je iza nas je delo svih nas zaposlenih u školi, srazmerno svojim sposobnostima i znanju. Veliku pomoć smo imali, pre svega od grada Valjeva, Ministarstva prosvete, zatim prijatelja škole, koji su kroz projekte, donacije, savete, radom i entuzijazmom doprineli da se podigne ugled naše škole na današnji nivo.

Nećemo stati. Imamo svoju misiju i viziju, imamo dobar nastavni kadar, sve bolje učenike uz sve veću saradnju sa roditeljima,što je dovoljno za uspeh. Zajedničkim radom i uzajamom saradnjom i poštovanjem možemo postići to što želimo i što nam ovaj društveni trenutak dozvoljava.

Mi smo stručna škola sa mnogo obrazovnih profila uslovljenih potrebama privrede, koja negujući dobre međuljudske odnose, moralne i kreativne vrednosti, kroz individualni i timski rad, školuje učenike i omogućuje im da se brzo uključe u radne procese,ali i da nastave dalje školovanje.

Istovremeno radimo na osposobljavanju učenika za koncept celoživotnog učenja jer ga razumemo kao imperativ vremena u kojem živimo. Nastojimo da se učenici u školi osećaju dobro, bezbedno i zadovoljno.”

Valjevo Tehnička škola Trening centar mehatronika kabinet foto Objektiva.rs Snežana Jakovljević Krunić učionica

Tehnička škola u Valjevu prošlog oktobra je radno obeležila punih osam decenija postojanja. U najnovijoj dekadi beleži izuzetne uspehe. Podsećamo, u maju 2012. škola je dobila rešenje o proširenoj delatnosti za obrazovanje odraslih i započela proces za dobijanje trajnog statusa Centra za kontinuirano obrazovanje odraslih. Od januara meseca 2017. škola je dobila rešenje za Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih. Od septembra 2018. godine koristi se elektronski dnevnik. Školske 2019. godine ušlo se u dualno obrazovanje. Bez obzira na okolnosti usled zdravstvene pandemije, tokom leta 2021. počela je realizacija projekta Trening centra i u februaru ove godine je zvanično otvoren.

Pored opremljenih kabineta za nastavu stručnih predmeta, u okviru škole su prostrani sportski tereni i fiskulturna sala, kao i bazen.

U Tehničkoj školi u Valjevu, u okviru redovnih nastavnih programa, kao stranih, omogućeno je učenje nemačkog, engleskog, francuskog ili ruskog jezika.

Tehnička škola u Valjevu ispunjava propisane uslove u pogledu školskog prostora, opreme i nastavnih sredstava.