16/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-RPK-poseta-22.-maj-2023.-TC-Tehnicka-skola-nastavnik-i-polaznik

Podrška dualnom obrazovanju u Trening centru Tehničke škole Valjevo

Autor 22/05/2023

Tehnička škola Valjevo potpisala sporazume o saradnji sa kompanijama Hisense International, Hansgrohe i Biserba radi obuka kadrova u Trening centru.

U sistemu dualnog obrazovanja Srbije u narednoj školskoj godini obezbeđeno je 3780 novih mesta na nivou srednjeg obrazovanja, dok je u visokom obrazovanju obezbeđeno 120 mesta za oblast mehatronike, što će omogućiti našim mladima da budu nosioci inovativnosti i tehnološkog razvoja, rekla je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije tokom obilaska Tehničke škole Valjevo u čijem okviru funkcioniše Trening centar za dualno obrazovanje učenika ove škole.

Grujić se zahvalila kompanijama na podršci u razvoju dualnog obrazovanja i dodala da je, uz podršku Privredne komore Srbije, mnogo toga unapređeno u ovoj oblasti. “Unapredili smo standard kvalifikacija, olakšana je akreditacija, a zakon o dualnom obrazovanju je u proceduri.

Tehnička škola u Valjevu je među 12 srednjih stručnih škola iz Srbije, koja je Odlukom Vlade Republike Srbije, dobila status trening centra. Branko Goloskoković, direktor škole zahvalio se na podršci i rekao da Trening centar ima 22 prostorije, 10 radionica, 12 kabineta koji su opremljeni nasavremenijom opremom za izvođenje nastave za sve obrazovne profile za koje je škola akreditovana, ali i za neformalno obrazovanje odraslih.

U okviru posete, potpisani su sporazumi o saradnji u realizaciji obuka između Tehničke škole u Valjevu i predstavnika kompanija Hisense International, Hansgrohe i Biserba.

Stanka Pejanović, potpredsednica kompanije Hisense International ističe da je potpisivanje sporazuma o saradnji sa trening centrom dokaz da je škola raspolaže modernim tehnologijama.

“Ovde smo lepim povodom, deo uspešne priče ove škole i grada koji je poznat po industrijskoj proizvodnji. Potvrda tome je i dolazak velikih kompanija poput naše. Želimo da radimo zajedno kako bismo uspešno realizovali ovu investiciju i bili deo budućnosti ove fabrike držeći korak sa najsavremenijim tehnologijama. Hisense International u Evropi ima 13 hiljada zaposlenih u Sloveniji, Češkoj i Srbiji, gde se nalazi druga po veličini fabrika i jedina koja proizvodi rashladne uređaje.”

Filip Burkle, generalni direktor kompanije Hansgrohe rekao je da su se dualno obrazovanje, škola i grad Valjevo značajno razvili u odnosu na pre dve godine kada je posetio Srbiju, kao i da je ova kompanija potpisala sporazum o saradnji jer su ulaganje u ljude i obrazovanje ključni za napredak svake zemlje.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije (PKS) rekla je da kompanije, koje su potpisale sporazume o saradnji sa Tehničkom školom, planiraju da u narednih tri do pet godina zaposle više od 2500 operatera različitih specijalnosti.

“Upravo zbog toga su funkcija i značaj ovog Trening centra istaknutiji jer se na taj način pruža podrška kompanija u obukama aktuelnih zaposlenih, kao i prekvalifikaciji, ali i u realizaciji dualnog modela obrazovanja, u situaciji kada učenici iz određenih, a pre svega bezbednosti i zdravlja na radu, ne mogu biti u kompanijama.“

Poseti Trening centra Tehničke škole Valjevo i potpisivanju Sporazuma o obrazovanju, između direktora Tehničke škole Valjevo, Branka Goloskokovića i direktora kompanija Hisens Gorenje (Hisense Gorenje), Hansgrohe (Hansgrohe) i Bicerba (Bizerba), prisustvovali su predstavnici Privredne komore Srbije, gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković i Vesna Kudić, direktorka Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga.