17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministarka rudarstva i energetike sa zamenikom ministra prirodnih resursa NR Kine
Srbija Kina ministarka energetike i rudarstva razgovor prenosi Objektiva.rs vesti Valjevo

Ministarka rudarstva i energetike sa zamenikom ministra prirodnih resursa NR Kine

Autor 21/12/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa zamenikom ministra prirodnih resursa Narodne Republike Kine Džuanom Šaoćinom o saradnji i projektima u sektoru rudarstva, obnovljivih izvora energije i povezivanju obrazovnih i naučnih institucija dve zemlje.

Veoma smo zahvalni Narodnoj Republici Kini na sveobuhvatnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i strateškom partnerstvu u rudarskom sektoru koje daje odlične rezultate. Od dolaska u Srbiju, pa do kraja novembra ove godine, Ziđin majning grupa je sačuvala radna mesta i povećala broj zaposlenih na više od 7.000 što je od velikog značaja za celu istočnu Srbiju. Posle dugo godina, konačno je rekonstruisana i proširena topionica u Boru koja obezbeđuje veću proizvodnju, kvalitetniji vazduh, bolje uslove rada i razvoj lanaca vrednosti u Srbiji. Mi želimo da razvijamo održivo rudarstvo primenjujući inovativna i tehnološki najsavremenija rešenja i zbog toga su nam potrebne najbolje svetske prakse i iskustva“, kaže ministarka rudarstva i energetike.

Ministarka je ukazala da su pre nekoliko meseci u Kini potpisani memorandumi o razumevanju sa kineskom „Ziđin majning grupom“ o novim ulaganjima.

Srbija će se zahvaljujući novom investicionom ciklusu od čak 3,8 milijardi dolara svrstati među najveće proizvođače bakra u Evropi, i vodeće proizvođače zlata. Takođe, „Ziđin majing grupa“ će izgraditi solarnu elektranu kapaciteta 300 MW za svoje potrebe, čime će se obezbediti sinergija rudarstva i obnovljivih izvora energije i bolja zaštita životne sredine“, rekla je ministarka.

Ministarka je ukazala na zainteresovanost kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables“ za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji, posebno zelenog vodonika koji predstavlja budućnost svetske energetike.

Ova kompanija sa našim strateškim partnerima iz „Ziđin majning grupe” razmatra izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a „Ziđinu” omogućilo smanjenje troškova. Planirana su ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije za proizvodnju energije vodoničnim gorivom“, rekla je ona i dodala da bi tim projektom Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta.

Ona je podsetila da resorno ministarstvo neguje odličnu saradnju sa univerzitetima i naučnim institutima u Srbiji i da postoji zainteresovanost za povezivanje sa akademskim i stručnim zajednicama iz Kine u prenošenju najboljih praksi.

„Radimo na novoj Strategiji razvoja rudarstva i u tom procesu postoji prilika da više razmenjujemo iskustva u održivosti rudarstva, eksploataciji mineralnih resursa i sinergiji sa obnovljivim izvorima energije“.

Zamenik ministra prirodnih resursa Narodne Republike Kine Džuan Šaoćin rekao je da Kina i Srbija razvijaju duboko i sadržajno prijateljstvo i da se u našoj zemlji uvek osećaju kao kod svoje kuće.

On je istakao da je za Kinu veoma važan razvoj rudarstva uz poštovanje standarda životne sredine i interesa društvene zajednice.

Mi se trudimo da razvijamo rudarski sektor korišćenjem savremenih tehnologija i opreme. Saradnja naše dve zemlje ne treba da se ograničava samo na saradnju u rudarstvu već i u OIE, razmeni naučnika i istraživača, saradnji univerziteta. U poslednje vreme aktivno radimo na izgradnji zelenih rudnika, kakav je i Čukaru Peki u Srbiji, ali i zelenih gradova“, zaključio je on, navodi Press služba Ministarstva rudarstva i energetike.