14/07/2024
Najnovije vesti
NVO Obzmbratio edukacija nasilje u porodici i društvu Tribina u Ekonomskoj školi FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

NVO Obumbratio – “Bolje je sprečiti”

Autor 28/10/2023

Nevladina organizacija Obumbratio iz Valjeva realizuje projekat “Bolje je sprečiti”  ukazujući na veliku ulogu preventivnog rada, posebno u odnosu prema deci i mladima u svim oblastima.

Cilj ovog projekta je sveobuhvatno podizanje svesti o krivičnom delu nasilje u porodici, kao i o mogućim posledicama nasilja i merama koje mogu uticati na što ređu pojavu ove vrste krivičnog dela.

Podaci za Valjevo ukazuju da je 88 slučajeva krivičnog dela nasilje u porodici registrovano u 2020. godini. Naredne 2021. godine 64, dok je prošle 2022. bilo 95. U prvih šest meseci tekuće 2023. čak 76 krivičnih dela u domenu porodičnog nasilja.

Tim povodom organizovane su radionice kojima prisustvuju zainteresovani sugrađani, kao i predstavnici Centra za socijalni rad Valjevo, pravosudnih organa, učenici sa svojim pedagozima, psiholozima, nastavnicima i profesorima valjevskih srednjih i osnovnih škola.

U rad sa mladima uključen je tim vrsnih stručnjaka sa decenijskim iskustvom prvenstveno iz oblasti zdravstva, Slađana Stanković, doktor Jasmina Pašić i Dejan Vuković.

Projekat NVO Obumbratio o prevenciji nasilja nad ženama (video) – pročitajte OVDE

Tokom septembra, u okviru projekta „Bolje je sprečiti” održano je više radionica, za građanstvo u velikoj sali u sedištu Gradske uprave, potom i u Osnovnoj školi „Andra Savčić“ u Valjevu. Rad sa mladim je nastavljen i tokom oktobra susretom sa srednjoškolcima u Ekonomskoj školi Valjevo.

Deca i mladi su iskazali zainteresovanost za preventivno ponašanje radi smanjenja ne samo porodičnog, već nasilja koje se dešava među vršnjacima, postavljajući pitanja, pažljivo prateći savete. Potom naznačivši da su saznali dosta novog i u pogledu posledica i o mogućnostima pravne regulative sankcionisanja nasilnika.

Rastuća ekonomska kriza, borba za opstanak i nedostatak sredstava za osnovne životne potrebe, sve brži tempo života, dovode do sve većeg udaljavanja među članovima porodice, koja polako, ali sigurno vodi sve više u nebrigu i zanemarivanje. Tek nakon angažovanja svih resursa možemo očekivati rezultate – smanjenje nasilja među mladima bilo kao žrtve, bilo kao počinioci nasilja. Postizanje krajnjeg cilja zahteva veliki broj aktivnosti koje moraju biti sprovođene preko državnih institucija, ali i angažovanjem zajednice i pojedinaca”, samo su neke od poruka sa održanih radionica.

Nevladina organizacija Obumbratio je našla svoje mesto i u okviru raspoloživih resursa pokrenula edukativna predavanja i radionice sa mladima bar radi smanjenja veoma prisutnog problema nasilja, koje je postalo jedan od gorućih problema društva.

Realizacija projekta „Bolje je sprečiti“ NVO Obumbratio priređena je uz finansijsku potporu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.