22/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Juče prikupljene 64 jedinice krvi, Crveni krst Valjevo za sada treći u Srbiji
Crveni-krst-akcija-26-10-2023

Juče prikupljene 64 jedinice krvi, Crveni krst Valjevo za sada treći u Srbiji

Autor 27/10/2023

Juče je održana akcija dobrovoljnog davanja krvi pod pokroviteljstvom braće Lazić u njihovom porodičnom restoranu Platani. Na akciju se odazvalo 73 sugrađana i sugrađanki, a krv je dalo njih 64.

Prema rečima Aleksandra Tomića, sekretara Crvenog krsta Valjevo, od početka 2023. godine na akcijama u Valjevu prikupljeno ukupno 2500 jedinica krvi, od kojih je tokom zimske i letnje kampanje Instituta za transfuziju krvi Srbije prikupljeno 814 jedinica krvi, radi čega izražava zahvalnost prvenstveno dobrovoljnim davaocima, kao i ustanovama – domaćinima akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Crveni krst Valjevo: 18. oktobar – evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima – pročitajte OVDE

“Bilo je naravno po broju realizovanih darova većih akcija, ali gest koji braća Lazić u ovom teškom vremenu pokazuju, vredan je svake hvale i pažnje. Ove godine bili su domaćini čak tri akcije, sa ukupno 236 prikupljenih jedinica. Ovim rezultatom, kumulativno Slobodan i Mijodrag Lazić su postali i najuspešniji organizatori kolektivnih akcija davanja krvi u 2023. Crveni krst Valjevo im je s tim u vezi, zahvalan na dugogodišnjoj saradnji.

Jubilarno 2000. davanje krvi u novouređenom prostoru Crvenog krsta Valjevo – pročitajte OVDE

Podsećamo, prva akcija „Kafana u službi humanosti“ realizovana je 18. oktobra 2012. godine, od 2021. braća Lazić su odlučila da zajedno sa Crvenim krstom Valjevo orgnizuju dve akcije godišnje, a ove godine su saosećajući se sa svim nedaćama koje su nas kao društvo zadesile, organizovali tri. Od prve, zaključno sa akcijom 26. oktobra 2023. organizovano je 16 akcija na kojima je prikupljeno čak 1682 jedinice krvi. Ovaj vanserijski gest izvesno je uticao da se ukupan rezultat u letnjoj kampanji popravi, jer je jedna akcija realizovana 4. jula, pa je Valjevo i ove godine jedna od najhumanijh sredina u letnjoj i zimskoj kampanji davanja krvi Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Od 43 grada i opštine koji su učestvovali u ovogodišnjim kampanjama najviše jedinica u apsolutnim ciframa prikupili su Požarevac  1144, Smederevo 955 i Valjevo 814.

Naše Valjevo, koje predstavljaju humani ljudi koji neodustaju od svoje misije ponovo je u odabranom društvu, ne možemo, a da zajedno ne konstatujemo da su napori koje svi ulažemo u davalaštvo, plodonosni.

Narodna kuhinja Crvenog krsta Valjevo – važen su i pažnja i topla reč – pročitajte OVDE

Koristimo priliku da se javno zahvalimo i volonterima bez kojih ovaj broj i kvalitet aktivnosti Crvenog krsta Valjevo ne bi bio moguć. Sa verom da možemo u budućnosti održati visok nivo, a zašto ne i biti bolji”, kaže Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.