12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Održan edukativni skup povodom Svetskog dana pravilne ishrane
16oktobar-Dan-pravilne-ishrane-Dom-zdravlja-Va-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Održan edukativni skup povodom Svetskog dana pravilne ishrane

Autor 18/10/2023

Služba polivalentne patronaže organizovala je obeležavanje Svetskog dana pravilne ishrane, 16. oktobar, za Kolubarski okrug, u Edukativnom centru Doma zdravlja Valjevo.

Skup je bio edukativnog karaktera, prvenstveno namenjen trudnicama i roditeljima sa odojčadima, ali je bilo i tema koje se odnose na odraslo stanovništvo. U skladu sa tim, predavači iz Doma zdravlja Valjevo prezentovali su: specijalista ginekologije i akušerstva dr Marijana Mitrović je govorila o “Ishrani u trudnoći”; „Pravilna ishrana dece“ dr Valentina Marković, specijalista pedijatrije; „Gojaznost – zdravstveni ili estetski problem“ prim. dr Jasmina Lukić iz Savetovališta za pravilnu ishranu Preventivnog centra i „Ishrana i Diabetes mellitus“ dr Sanja Mojsilović, specijalista opšte medicine, uz mediatora patronažnu sestru Slavicu Filipović iz Edukativnog centra.

Veliko interesovanje za ultrazvuk dojke i PSA analizu prostate – OVDE

Dr Valentina Marković je istakla da je u pedijatrijskom pristupu akcenat uvek na dojenju: „Dojenje je najbitnije jer početak ishrane naših mališana kasnije utiče na njihovo zdravlje, psihomotorni razvoj, odrastanje i eventualne bolesti koje ih očekuju u budućnosti, a koje mogu biti sprečene dojenjem.“

Zvanično 2022. vazduh u Valjevu treće kategorije – OVDE

Svoja iskustva prenele su pojedine trudnice i porodilje. Olga Ranković je pozvala sve buduće mame da se uključe u program Škole za trudnice i roditeljstvo, jer će im lekari i patronažne sestre pomoći da se snađu u svim nepoznanicama i moru informacija koje dobijaju sa svih strana.

„Kolubarski dani zdravstvenih radnika i saradnika 2023“ – OVDE

Mlada majka Jelena Čulić, ukazala je na kompleksnost dojenja i ishrane bebe: „Dosta je kompleksna tema dojenje i kako se treba hraniti u tom periodu, jer hrana treba da bude kvalitetna i da se unosi dosta tečnosti, kod mene je bilo tako. Htela sam da odustanem jer nisam očekivala takav bol prilikom uspostavljanja laktacije, tako da bez patronažne sestra Vesne Pavlović verovatno ne bih mogla da se izborim. Zahvaljujući toj pomoći uspela sam da dojim bar tri meseca, što je detetu mnogo značilo.“

Radna terapija poboljšava mentalno zdravlje – OVDE

Specijalista javnog zdravlja, patronažna sestra Slavica Filipović je istakla da je veoma bitno za polaznice Škole za trudnice i roditeljstvo da čuju lekare koji će govoriti o pravilnoj ishrani od začeća do duboke starosti.

„Pravilna ishrana je osnov dobrog zdravlja, ali to nije dovoljno i moraju je pratiti drugi zdravi stilovi života kao fizička aktivnost, dovoljno sna, život bez stresa, unošenje dovoljno tečnosti, život bez duvana i psihoaktivnih supstanci, umerenost u svemu. U tom kontekstu ističem da su našim građanima od strane Doma zdravlja dostupni preventivni pregledi i kontrole zdravlja, kroz rad Preventivnog centra i brojne akcije na terenu.“

Majčino mleko savršena formula za ishranu bebe – OVDE

Prisutne su pozdravili i predstavnici Zavoda za javno zdravlje Valjevo, dr Aleksandra Filipović i dijetetičar – nutricionista Snežana Marinković.

Crveni krst Valjevo pomaže svoje korisnike – OVDE

Skupu su prisustvovali predstavnici domova zdravlja Kolubarskog okruga, Predškolske ustanove, Crvenog krsta, učenici Medicinske škole i njihovi nastavnici zdravstvene nege. Budućim mamama i porodiljama uručeni su prigodni poklon paketi.