12/04/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Turisticka-organizacija-Valjevo-na-otvaranju-letnje-sezone-u-Trebinju-maj-2023.

Turistička organizacija Valjevo na otvaranju nove sezone u Trebinju

Autor 22/05/2023

Turistička organizacija Valjevo je proteklog vikenda prezentovala turističku ponudu i kulturnu baštinu Valjeva i valjevskog kraja na otvaranju letnje turističke sezone 2023. u Trebinju.

Tim povodom, u petak i subotu, 19. i 20. maja u Trebinju, priređen je raznovrsan program uz učešće turističkih poslenika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Core. Pored Festivala domaćih proizvoda iz Trebinja, na sajmu u Ulici Jovana Dučića, predstavljeni su i gostujući asortimani roba i usluga.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Turisticka-organizacija-Valjevo-na-otvaranju-letnje-sezone-u-Trebinju-maj-2023.

Turistička organizacija Valjevo je pored bogate gastronomske ponude i čuvenih valjevskih duvan čvaraka, predstavila i sve veću ponudu boravka na valjevskim planinama i sve raznovrsnije zabavne i sportske sadržaje na Divčibarama. Takođe, sve više domaćinstava iz valjevskog kraja je uključeno u programe etno turizma koja, pored boravka u divnom prirodnom ambijentu, posetiocima čine dostupnim i zdrave, domaće gastro specijalitete. Izvesna prednost seoskog turizma valjevskog kraja je i činjenica da se brzo stiže do grada. Radi toga je Turistička organizacija Valjevo tokom nastupa u Trebinju predstavila i poznate ovdašnje ustanove kulture: Modernu galeriju, Narodni muzej, Matičnu biblioteku „Ljubomir Nenadović“. Održana je izložba o čuvenom Valjevcu, slikaru medijale, Ljubi Popoviću. Takođe, prezentovana su ostvarenja učesnika foto konkursa „Doživi Valjevo“ i „Zeleni zavičaj“ koje priređuje Turistička organizacija Valjevo u saradnji sa Vladom Dodovićem i ovdašnjim Klubom Ars Nova.

Prema rečima Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo, u okviru prezentacije turističkih potencijala na početku nove letnje sezone 2023. godine, u hotelu „SL Industry“ u Trebinju je razgovarano i o aktuelnoj problematici. Među izraženim problemima u Hercegovini je nedostatak radne snage jer, pored ostalog, dnevna migracija obuhvata pet hiljada radnika koji iz Trebinja putuju na posao u Dubrovnik.

Za sada, valjevski kraj nije suočen sa ovim pitanjem u domenu turizma s obzirom na mogućnost odgovarajućeg školovanja u srednjoj Ekonomskoj, potom i visokog obrazovanja na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu, kao i na Akademiji strukovnih studija odseku u Valjevu.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo kaže da je ovogodišnja tema „Regionalna saradnja – put ka održivom turizmu“ učesnike uputila prema povezivanju ponuda radi raskošnosti aranžmana izuzetno interesantnih stranom tržištu i posetiocima koji očekuju da aktivno provedu odmor ispunivši ga boravkom na više destinacija u regionu, posetama kulturno – istorijskim ustanovama, osmišljenim sadržajima u prirodi, uz gastronomske specijalitete domaće kuhinje i tradicionalne narodne proizvode, kao što su kajmak,

16. Festival čvaraka Valjevo Turistička organizacija Grad CZK čvarkijada slanina mast FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

sir, projara, gibanica, ajvar, ali i domaće voćno slatko po kojima je valjevski kraj čuven. Tako da je Turistička organizacija Valjevo predstavila i domaće Jezdića rakije, pored prepoznatljive šljivovice i rakiju od dunje, kao i ovdašnje vinarije. Neizostavno i suve šljive, kao još jednu odredbenicu domaćih prozvođača, uz najavu predstojećih letnjih manifestacija Dana maline u Brankovini, Dana kupine na Stavama, valjevskog letnjeg festivala Tešnjarske večeri u avgustu, pa na jesen festivala duvan čvaraka, popularne „Čvarkijade“ kraj Kolubare.

Pri tome podsetivši da Turistička organizacija novi bazar domaćih zanatlijskih proizvoda priređuje od 24. do 28. maja na Gradskom trgu u Valjevu i da zainteresovani za učešće ili organizovane posete, sve dodatne informacije mogu potražiti na broj telefona 014/22-11-38 ili na e-mail: tovaljevo@mts.rs .