13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Poslovni forum u sektoru energetike
Poslovni-forum-u-oblasti-energetike-Norvska-Srbija-ministarka-energetike-Djedovic-FOTO-Emilija-Jovanovic-MRE-24.-04.-2023.-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Poslovni forum u sektoru energetike

Autor 25/04/2023

Ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije učestvovala je na Poslovnom forumu u sektoru energetike Norveške i Srbije.

Tim povodom, u saopštenju resornog Ministarstva je navedeno: „Buduće strateške pravce u oblasti energetike definišemo vodeći računa, pre svega, o nacionalnim i ekonomskim interesima naše zemlje i očuvanju i unapređenju energetske bezbednosti“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na otvaranju Poslovnog foruma u sektoru energetike Norveške i Srbije.

Ona je podsetila da je primer Norveške veoma značajan za Srbiju, jer pokazuje da je moguće obezbediti da se najvrednijim nacionalnim energetskim resursima upravlja na održiv i efikasan način, da oni ostanu u vlasništvu države i da se stvori klima za povećanje ulaganja, a da se kroz unapređenje upravljanja maksimizuje korist za građane.

Unapređenje upravljanja jedan je od ključnih koraka koji je potreban da bismo naše ciljeve sproveli u delo i zato smo prve odluke u reformi EPS-a doneli već u prvih šest meseci rada novog Ministarstva. Prvi korak smo napravili promenom pravne forme i donošenjem Statuta, a sledeći korak biće formiranje Nadzornog odbora koji će imati mnogo veće nadležnosti i odgovornost, sa smanjenim uplivom politike, jer je Vlada svesno smanjila svoja ovlašćenja, kako bi omogućila profesionalizaciju menadžmenta. To je veoma važno jer će 2023. i naredne godine biti godine borbe sa krizom, u kojoj će nam biti potrebni još veća odgovornost, stabilnost i dobri rezultati energetskih preduzeća”, poručila je Đedović.

Ministarka je dodala da je 2023. i godina u kojoj unapređujemo ključne zakone kako bismo povećali udeo zelene energije u energetskom sistemu „Cilj je da povećamo naše proizvodne kapacitete na način da naše energetske kompanije mogu da učestvuju zajedno sa privatnim kompanijama kao partneri u zelenoj tranziciji, uz veće učešće OIE. To je i cilj budućih aukcija. Država je spremna da napravi okvir koji će biti moderan i predvidljiv za investitore, u kojem će jasno znati svoja prava i obaveze, kako bi mogli da planiraju svoje projekte“, izjavila je Đedović.

Ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugen Jelstad istakao je da u poslednjih godinu i po dana Norveška i Srbija imaju intenzivnu saradnju u oblasti energetike u kojoj su postignuti značajni rezultati, pre svega zahvaljujući političkoj posvećenosti državnog vrha obe zemlje. Cilj te saradnje je da Srbija dobije moderan i efikasan energetski sektor, poručio je Jelstad.

Želimo da budemo saveznici u budućem zelenom energetskom sistemu Evrope. Zato su sa nama predstavnici i četiri ključna norveška energetska preduzeća. Ova konferencija je prilika da se norveške kompanije upoznaju sa potencijalima za ulaganje u ovom regionu. Energija iz OIE je prioritet, kako zbog klimatskih promena tako i zbog nacionalnih interesa jer je zelena ekonomija najbrže rastuća grana privrede“, rekao je ambasador,“ navedeno je u saopštenju Ministarstva za rudarstvo i energetiku RS.