25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Molitveno sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu
Nacelnik-Kolubarskog-okruga-Milos-Milutinovic-u-Jasenovcu-na-dan-proboja-logora-22.-aprila-2023.-godine-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Molitveno sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu

Autor 25/04/2023

Načelnik Kolubarskog upravnog okruga, Miloš Milutinović, prisustvovao je Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji u Hramu Proroka Ilije kraj Jasenovca.

Podsećamo, u noći 21. na 22. april 1945. godine, od preostalih 1073 u proboj, kako je nazvan u tadašnjoj NDH “Sabirnog i radnog logora Jasenovac”, je krenulo oko 600 zatočenika, a preživelo je 117 osoba.

U saopštenju iz Kolubarskog upravnog okruga je navedeno: „U hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki 22. aprila 2023. godine, molitveno je obeležena 78. godišnjica od proboja jasenovačkih logoraša.

Molitveno sećanje na stradanje i patnje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine 22. aprila, na dan kada se odigrao proboj poslednjih jasenovačkih logoraša. Ovim okupljanjem čuva se uspomena na sve žrtve koje je naš narod podneo tokom Drugog svetskog rata.

Načelnik Kolubarskog upravnog okruga Miloš Milutinović, prisustvovao je Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio Episkop mileševski Gospodin Atanasije, uz sasluženje Preosvećene gospode Episkopa pakračko – slavonskog Jovana i šabačkog Jeroteja.

Na kraju svete Liturgije, Preosvećeni Episkop Jerotej osveštao je slavske darove i prelomio slavski kolač. Molitvenom sećanju u Mlaki prisustvovale su delegacije kako iz Srbije, tako i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.“