25/05/2024
Najnovije vesti
Članovi Udruženja slepih i slabovidih osoba Valjevo psihosocijalne radionice

DAN BELOG ŠTAPA

Autor 15/10/2021

Psihosocijalna podrška je dragocena za slepe i slabovide osobe, tako da je radioničarskim skupom, podrške, uz poštovanje mera protiv epidemije, Udruženje slabovidih i slepih Grada Valjeva obeležilo je 15. oktobar – Svetski dan slepih i slabovidih osoba (Dan belog štapa).

Radionica je deo projekta „Sveobuhvatna psihosocijalna podrška osobama sa invaliditetom u redovnim, kao i vanrednim okolnostima usled pandemije Kovid-19“, podržanom na konkursu Grada Valjeva iz oblasti zaštite lica sa invaliditetom.

Ciljevi su uklanjanje stereotipa prema osobama sa invaliditetom, proces inkluzije i uključenje u društvene tokove.

Udruženje radi otežano, ali uspeva da funkcioniše prilagođavajući se uslovima pandemije, kaže stručni saradnik udruženja Katarina Pašić.

„Ovaj dan je, pre svega, bitan za ljude sa oštećenjem vida, ali i za donosioce odluka i za širu javnost, kako bismo ih još jednom podsetili da među nama žive ljudi koji imaju težak invaliditet, a suočavaju se sa velikim problemima i preprekama – kako u lokalnoj zajednici, tako i na nacionalnom nivou. Odnosi se na ostvarenje njihovih prava u sistemu socijalne zaštite, penzijsko – invalidskom osiguranju, zapošljavanju, pristupačnosti.“

Psihosocijalnu podršku sprovode psiholog, Kaja Jovanović i socijalna radnica, Tijana Ristivojević.

„Realizujemo jednom nedeljno dvočasovne radionice psihosocijalne podrške o temama koje izaberu članovi Udruženja. Ove godine smo imali i dva celodnevna izleta na kojima smo obilazili etno – sela, bili gosti jedne porodice, divno se družili, ali smo održali i psihosocijalne radionice. Bio je to poseban doživljaj za sve članove. Živa reč u ovom trenutku mnogo znači, jer se dotičemo tema koje su im bitne, što ih osnažuje za dalje kretanje kroz život“, ističe Kaja Jovanović.

Prethodne dve godine udruženje je radilo projekat „Korak ka socijalnom preduzetništvu“, baziranom na radno – okupacionim aktivnostima, kreativnim radionicama i institucionalnoj održivosti, ističe Katarina Pašić.

„Pandemija nas je sprečila da realizujemo sve aktivnosti na putu prema socijalnom preduzeću. Brzo smo se prilagodili, počeli da radimo u manjim grupama, intenzivirali individualni rad sa članovima, materijal za radionice su nosili kući, pa sami i uz pomoć porodice pravili predmete. Psihološko savetovalište smo u špicevima epidemije preusmerili na individualni rad, preko telefona ili interneta. Najbitnije je da psihosocijalna podrška nije izostala.“

Agencija Pristup