27/02/2024
Najnovije vesti
Festival-vina-i-rakije-publika-14-01-2024-Foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Promocija valjevskih vina i rakija

Autor 16/01/2024

Zimski festival rakije i vina u Valjevu održan je u nedelju na platou ispred Centra za kulturu, uz nastupe Marine Tadić, Nikole Jevtića i Milice Panić.

U periodu pre Drugog svetskog rata vinogradarska proizvodnja bila je znatno zastupljena, podaci ukazuju da je u valjevskom kraju bilo oko 700 hektara pod vinogradima. Međutim, sredinom prošlog veka ekonomska isplativost je vinogradare preusmerila na zasade šljive, maline i kupine. Od početka novog milenijuma u trendu je oživljavanje vinogradarske proizvodnje, tako da je sa nekih 30 hektara krajem prošlog veka, sada dosegnuto oko 200 hektara zasada pod vinovom lozom u valjevskom kraju.  

Primena savremenih agrotehničkih mera znatno olakšava održavanje vinograda i uzgoj kvalitetnih sorti vina. Tim pre jer postoje prirodni preduslovi – valjevski kraj je na istoj geografskoj širini kao i čuvena francuska regija Bordo. Takođe, pogodan sastav zemljišta, klimatski uslovi, nadmorska visina i znatan broj sunčanih dana na pogodno osunčanim planinskim padinama predstavljaju važnu prirodnu prednost za dobijanje kvalitetnijih vina iz valjevskog kraja. I to od čuvenih sorti, kao što su merlo, sovinjon, šardone…

Sve navedeno svrstalo je Valjevo među 55 domaćih vinogorja uže Srbije, na Vinski put Pocerina – Valjevo, od ukupno 10 puteva vina koji vode kroz Srbiju.  

Valjevski kraj sada se može pohvaliti nekolicinom značajnih vinarija čija vina već osvajaju inostrano tržište paralelno sa uveliko prepoznatljivim destilerijama, čuvenim po voćnim alkoholnim pićima, među kojima prednjači tradicionalna šljivovica.

Kvalitetno vino i dobru rakiju neizostavno prate i odlična kulinarska umeća domaće kuhinje, promovisana na Zimskom festivalu rakije i vina koji su u saradnji priredili Turistička organizacija Valjevo i Poljoprivredna savetodavna služba.

Prema rečima Svetislava Markovića, direktora Poljoprivredne stručne i  savetodavne službe Valjevo, prvenstveni cilj bila je promocija, ovom prilikom 25 domaćih proizvođača, kao i da su ovakvi programi zastupljeniji u planu za predstojeći period.

Da bi kroz ovakav vid izlaganja prvo upoznali naše ljude sa ponudom vina i rakija koje imaju naši proizvođači. Sa druge strane da upoznamo i sve posetioce. Imamo dva proizvoda, rakiju i vino, kao i voćne rakije i vina koja su izuzetno dobra, izuzetnog kvaliteta i da na ovaj način pravimo jedan brend. Tu, pre svega mislim na rakije koje su izuzetnog kvaliteta, kao i na sve bolja vina.

Možemo slobodno reći da smo u protekloj dekadi sa Ministarstvom finansirali značajno podizanje vinograda na našim terenima. Valjevo i valjevska okolina je izuzetan teren za podizanje vinograda, mora se obratiti pažnja da se to tehnološki isprati. Pojavljuje se sve veći broj ljudi koji imaju izuzetne proizvode, koji mogu biti prepoznatljivi proizvodi sa našeg terena. To je poenta čitave ove priče, proizvodi koji već postoje, na koje smo već tradicionalno ponosni, naglašava Marković uz opasku da je valjevski kraj prepoznatljiv po dobroj rakiji.

Ja bih voleo, u narednom periodu, da nas znaju i po vinima, i po čvarcima, i po svim proizvodima koje mi već tradicionalno pravimo.

Sa druge strane, ljudima koji se bave tom proizvodnjom želimo da naprave proizvodnju koja će biti ekonomski održiva, i nadamo se izvozu svih ovih proizvoda na strano tržište. To je istanca koju bi mi hteli da dostignemo, kroz ove manifestacije i upoznavanje sa našim proizvođačima, naznačivši da teže povezivanju proizvođača sa ugostiteljima i da je radi što uspešnijeg razvoja lokalnog preduzetništva sasvim očekivano da svaki ugostiteljski objekat u valjevskom kraju ima u ponudi vina i rakije domaćih proizvođača.

Mi ih imamo, odličnog su kvaliteta i ne vidim razlog da ih ne predstavimo i da ti ljudi koji se time bave počnu da zarađuju i izdržavaju svoje porodice. To može da postane i ozbiljno, da se zapošljavaju radnici, i ozbiljni tehnolozi i da se tehnologija primenjuje u punom obimu.

Vinogradarstvo i Trifundan – možete pročitati OVDE

Sada već znamo kroz naš rad i izlazak na teren kod tih ljudi da se tehnologija primenjuje i možemo reći da je primenjena tehnologija iz zapadnih zemalja, i u destilatima i u proizvodnji vina, tako da se možemo pohvaliti i visokim znanjem naših proizvođača, naglašava Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne stručne i  savetodavne službe Valjevo.

Direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković, napominje da su promotivno – zabavne manifestacije, poput Zimskog festivala, najbolji način za predstavljanje malih domaćih proizvođača vina i rakije iz Kolubarskog okruga uz prepoznatljivu etno trpezu valjevskog kraja, kao jednu od važnih smernica Vinskog puta Pocerina  – Valjevo koji privlači sve više znatiželjnih turista, gurmana i poštovalaca kvalitetnih domaćih voćnih alkoholnih pića i napitaka.