15/06/2024
Najnovije vesti

SPEKTAKL U MIKIJEVU ČAST

Autor 31/03/2023

Tradicionalni koncert u znak sećanja na Mikija Jevremovića održan u Centru za kulturu u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” bio je zapravo spektakl kakav odavno nije viđen u Valjevu.

Iako od prethodnog koncerta nije prošlo ni šest meseci, ovaj koncert sa ustanovljenim datumom za godine koje dolaze pokazao je svu lepotu muzike, ljubavi i poštovanja. Centar za kulturu bio je premali da primi sve zainteresovane za ovaj događaj. Danima su karte tražene “kao za lek”. I vrlo malo ih je i stiglo do biletarnice jer je koncert bio besplatan. Ipak, nisu besplatne karte bile razlog posete od blizu 1.000 ljudi u sali koja ima 650 sedećih mesta.

Veličina Mikija Jevremovića, čoveka koji je pesmom proslavio Valjevo, njegova ljubav prema svom gradu nastavljena je kroz njegove pesme, najpre ćerke Jelene i brata Zorana Jevremovića, uz mnoštvo valjevskih muzičara poštovalaca pesama i dela proslavljenog pevača.

U Valjevu je u smeni generacija zasijala zvezda- Dule Lušin, pevač sjajnih vokalnih mogućnosti, nove energije i pristupa muzici. Pojavio se stidljivo, ali je vremenom prevazišao lokalne okvire. Uz dozvolu porodice Jevremović snimio je Mikijevu pesmu- na svoj način, i pokazao da je dostojan da je peva. Dule Lušin je imao čast da otpeva najviše pesama, kojih nije bilo previše. Svega 18, ali brižljivo izabranih. Lušin je pevao i duet sa Jelenom Jevremović, a nastupali su i Zoran Jevremović, Goran Pavlović, Vlada Selkov, Dule Đuričić. Aca Tomić, Dule Urošević, Teodora Janković, Dimče trio, ali i Dečji i Omladinski hor Abrašević.

Jelena Jevremović i Dule Lušin

U poređenju sa prethodnim koncertom primetan je veliki napredak najpre u organizacionom smislu. Orkestar savršen do perfekcije, zvuk takođe, svetla na nivou. Bez preteranih efekata, taman koliko da dočaraju atmosferu. Jedino kao mana bio je broj mesta u Centru za kulturu. Ali drugi nemamo, pa će svi koji nisu imali priliku da dobiju kartu sačekati na novi koncert.

Zoran Jevremović

Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” na čijem čelu se nalazi Miloš Smiljanić- Žuća, organizator ovoga koncerta, za manje od dva meseca napravio je pravi dar-mar u muzičkoj sceni Valjeva. Tri koncerta za manje od dva meseca ustalasala su pomalo uspavani valjevsku publiku. Odviknuti od ovakvih događaja, probuđeni su mnogi koje potpisnih redova pamti kao redovne posetioce ovakvih događaja. Zato treba nastaviti sa organizacijom istih i sličnih manifestacija. Živi se u ovom gradu 365 dana, a ne samo u dane Tešnjarskih večeri. Ima se šta ponuditi. Prethodni koncerti su čist dokaz za to. Ima kvaliteta, ima znanja, a i volje.

Atmosfera koncerta čiji će zaštitni znak zauvek biti Miki Jevremović vratila nas je u period koji mnogi pamte po mnogobrojnim svirkama u gradu. I gostujućih i domaćih muzičara.

Miki Jevremović nas je napustio samo fizički 2017.godine. Neki novi klinci pevaju njegove pesme, neki ne znaju ni ko ih je pevao, ali ih pevaju. Nastavile su da žive u gradu koji voli Mikija istom snagom kojom je Miki voleo svoj grad, i koji je kroz pesme opevao.

Učesnici na kraju koncerta