25/06/2024
Najnovije vesti
NVO-Obumbratio-prevencija-nasilja-tribina- Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Tribina o prevenciji porodičnog nasilja – Bolje je sprečiti

Autor 13/11/2023

U okviru projekta „Bolje je sprečiti“ u sredu, 15. novembra 2023. godine, od 16 sati i 45 minuta, biće održana tribina o prevenciji porodičnog nasilja za učenike Valjevske gimnazije. Tom prilikom sa učenicima i njihovim profesorima će razgovarati Slađana Stanković, Dejan Vuković i Vladimir Kačanovski iz nevladine organizacije Obumbratio.    

Porodično nasilje predstavlja specifičan oblik nasilja koji opovrgava čak i osnovna ljudska prava. Opsežna istraživanja imala su za cilj da odgonetnu uzroke vršnjačkog i porodičnog nasilja. Pokazalo se da su u određenim slučajevima prouzrokovana kao posledica bolesti zavisnosti.

Dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu

Na jednoj od prethodnih tribina sa srednjoškolcima je razgovarao i dr pravnih nauka, Dragan Obradović, sudija za maloletnike Višeg suda u Valjevu, ukazujući mladima na opasnosti savremenice, kao i na vršnjačko nasilje koje je u velikoj meri povezano sa nasiljem u porodici, naglašava Obradović.

“Kroz primere iz prakse povezujemo i slučajeve gde su deca, pri tome mislim u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, na uzrast do 18 godina. U slučajevima kada su deca u dodiru sa drogom, pa vrše krivična dela prema članovima svoje porodice, ili prema drugarima iz škole, iz susetstva, znači tu se javljaju i slučajevi vršnjačkog nasilja.

NVO Obumbratio održala edukativnu akciju podele flajera kao jedan vid prevencije nasilja – pročitajte OVDE

Kroz primere iz Kolubarskog okruga, iz grada Valjeva i svih okolnih opština, je više nego dovoljno da ukažemo i na prevenciju, ali i na represivne mere koje mogu da zateknu maloletnike koji naprave takva krivična dela koja potpadaju pod slučajeve vršnjačkog nasilja ili nasilja u porodici, prema mlađoj braći i sestrama, i to je u tesnoj vezi sa krivičnim delom nasilničkog ponašanja. To su najčešće situacije u školskim sredinama”, naglašava dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu.

Prema njegovim rečima, na području Valjeva, Uba i Lajkovca, tri najveća naseljena mesta na području Kolubarskog okruga, i tokom tekuće godine su registrovani brojni slučajevi i vršnjačkog i nasilja u porodici. Najmanji broj takvih situacija je zabeležen u Osečini.

NVO Obumbratio – “Bolje je sprečiti” – pročitajte OVDE

Sa obzirom na znatnu prisutnost problema vršnjačkog i porodičnog nasilja u društvu, i među maloletnicima, jedna od mera prevencije su tribine NVO Obumbratio kao prilika da stručne osobe ukažu mladima na načine detektovanja određenog problema, ali i na moguće mere zaštite žrtava, kao i posledice za počinioce.