19/06/2024
Najnovije vesti
Gradani-imaju-moc-majka-s-decom-07-09-2022-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

ZNAJU LI GRAĐANI DA IMAJU MOĆ?

Autor 09/09/2022

Valjevo je među najzagađenijim gradovima u Evropi, na osnovu aktuelnih podataka. Zbog toga Udruženje iRevolucija iz Valjeva realizuje projekat #Građani imaju moć.

Povodom Međunarodnog dana čistog vazduha pripremili su koncert i celodnevni program, održan u borovoj šumi kraj stadiona ZSK-a. Organizator, Vladimir Radosavljević, kaže da su višestruki i ogromni problemi u pogledu aerozagađenja i da je neophodno sveobuhvatno višegodišnje angažovanje:

Vladimir Radosavljević

Mi se nadamo da će ova naša inicijativa “pogurati” neki segmenti i da ćemo uspeti da nateramo institucije da rade svoj posao i naterati najveće zagađivače u Valjevu da ugrade filtere i promene energente,” navodi Radosavljević, i pojašnjava:

U ukupnoj vrednosti zagađenja, zapravo najviše utiče, oko 25%, Holding kompanija Krušik i, ukoliko promeni energent, verovatno da će Valjevo postati evropski rekorder u smanjenju aerozagađenja”.

Dragoljub Tešić Teša

U zvaničnom otvaranju prisutnima su se obratili Valjevci, odrasli u tzv. Republici koloniji, poznati džez saksofonista i klarinetista, Ivan Teofilović i Dragoljub Tešić Teša, koji se prisetio vremena kada nisu mogli da suše veš na terasama jer bi posiveo od čađi…

Valjevac, Ivan Teofilović, prvo je zamolio za minut ćutanja u znak sećanja na prerano preminulog Marka Ajdukovića. Potom se prisutnima obratio rečima:

Citiraću Ivu Andrića, koji je rekao da narod koji dosta vremena provede pod lošom upravom, prestane da razlikuje, ne samo dobro od lošeg, već sopstvenu koristi od očigledne sopstvene propasti.
Imam utisak da mi sada to živimo.

Ivan Teofilović

Mislim da je najveći problem ljudskog roda, društva i čovečanstva, to što je šačica ljudi, bez skrupula, ubedila sve ostale da oni zapravo poseduju moć. To je velika laž. Čak su izmislili i naziv za sve nas, koji prilično omalovažava i sugeriše na to da mi nemamo moć, a to je “mali čovek”. U mojoj knjizi, oni su mali ljudi.

Samo poslušajte kako moćno zvuči taj jedan izraz “građanska neposlušnost”. Ljudi, mi imamo moć!

Prisutne su pozdravili i Nikola Kolja Krstić iz Pokreta “Tvrđava” iz Smedereva, ukazujući da je i tamošnje stanovništvo, kao i u Valjevu, pogođeno zagađenjem. Kaže da sve kompanije treba da rade, ali i da vode računa o emisijama štetnih gasova koje izlaze iz njihovih dimnjaka.

Nikola Kolja Krstić

Jako je važno da poručim – nečinjenje je krivično delo kažnjivo po Krivičnom zakoniku, član 240, za šta je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Pokret Tvrđava podneo je krivičnu prijavu protiv HBIS kompanije u Smederevu. Do sada niko u Srbiji nije osuđen po tom delu, ali mislim da će promene početi tek kada budemo dobili tog nekog prvog koji će biti osuđen za pominjano krivično delo,” naglašava Nikola Kolja Krstić iz smederevske “Tvrđave”.

U razgovoru sa osnivačem Nacionalne Ekološke Asocijacije (NEA), Milenkom Jovanovićem, koji za Objektiva.rs naglašava da je Valjevo među najzagađenijim gradovima u Evropi:

“Valjevo drži neslavno prvo mesto, povremeno drugo, po zagađenju i među najzagađenijim ste gradovima u Evropi, tako da ste daleko prevazišli granice Srbije i treba da se brinete i dalje, kao što se brinu i građani i aktivisti.

Milenko Jovanović

Taj podatak je već 12 godina poznat, od kada postoji automatski monitoring u Valjevu. Na žalost, ništa konkretno nije urađeno, da se vidi pomak, a ne da se priča da se radi, da se fingira sa pomerajem od 0,1%.

Što se tiče zagađenja tokom leta, tu je Krušik, zato što koristi energent lošeg kvaliteta, kao što koristi i TENT i sve veće fabrike u Srbiji.

Pre dve – dve i po godine, znam jer sami bio na sastancima sa tadašnjim delom uprave Valjeva, dr Živkovićem, kod tadašnjeg direktora Krušika, gde je predočen projekat koji je MESER uradio za potrebe Krušika da se za oko 2,6 miliona evra potpuno promeni energent sa uglja lignita na komprimovani gas. Doprinos te investicije bi bio ogroman u podledu boljeg i kvalitetnijeg vazduha.

Verujem da gradski budžet nema novca za to, ali treba da daju i resorna ministarstva. Ali, da država ne pomogne?

Za dve i po godine nije urađeno ništa. Nije počela promena energenta, a čujem da je ta cena porasla na više miliona evra,” kaže Milenko Jovanović, za Objektiva.rs, a povodom navedene teme ćemo detaljnije pisati. Istovremeno, Jovanović napominje da građani moraju da insistiraju na izvornom pravu na zdravu životnu sredini i čistom: vazduhu, vodi, zemlji jer je godišnje između 12 i 13 hiljada osoba u Srbiji prerano preminulih zbog zagađenog vazduha.

Da građani imaju moć potvrđuje i Nemanja Jeremić, diplomirani pravnik iz Beograda koji je svojim prisustvom podržao skup “Građani imaju moć” jer sarađuje sa valjevskom “iRevolucijom” upravo u domenu ostvarivanja prava građana na zdravu životnu sredinu, samim tim i na čist vazduh.

Nemanja Jeremić

“Sve firme, svi privrednici su u obavezi da poštuju ekološke propise i time su predviđeni određeni privredni prestupi. Čak, i Krivičniim zakonom su predviđena krivična dela, koja štite građane i koja su usmerena na to da se ostvare standardi, koje je propisala Evropska unija, a sa kojima se država Srbija saglasila. Realno, u Srbiji se to poštuje kako – gde, odnosno, to je na volji organizacije koja treba da poštuje. Mnogi ne poštuju i dalje Srbija kaska za evropskim standardima. Cilj iRevolucije je da se skrene pažnja na to i da se to usaglašavanje ubrza.

Kažnjavanje ljudi nije cilj, nego je cilj – smanjenje zagađenja. To je osnovni i glavni cilj. I nadamo se da će evropski standardi kvaliteta vazduha, vode, zemljišta i svih ostali ekološki standardi zaživeti što pre,” rezimirao je Jeremić, dodavši da su građani ti koji imaju moć i da treba da se angažuju, što pre.

Kako je vreme odmicalo, tako je sve veći broj građana, svih generacija, pristizao u borovu šumu kraj stadiona ZSK-a gde su sjajne nastupe održali Soul Touch i Radmila Ostojić, Daddy & Wedding party, Lazar Avramović Bend i Samostalni Referenti.

Po završetku koncerta, organizatori sa učesnicima i građanima, pokupili su sve i očistili prostor, kako bi bar malo čistog vazduha dopiralo iz borove šume jer SVI DIŠEMO ISTI VAZDUH.