17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Prikupljeno 48 jedinica krvi pred Dan dobrovoljnih davalaca
Crveni krst Valjevo akcija dobrovoljnog davanja krvi davaoci Udruženje Policajac 2004 Valjevo Objektiva.rs

Prikupljeno 48 jedinica krvi pred Dan dobrovoljnih davalaca

Autor 11/05/2023

Na dobrovoljnoj akciji davanja krvi, održanoj u utorak, 9. maja, u prostorijama Crvenog krsta Valjevo, javilo se 49 davalaca i prikupljeno je 48 boca krvi. Ovom prilikom akciju je podržalo i Udruženje fidbalskih sudija iz Valjeva.

Naredna akcija je sledećeg utorka, 16. maja 2023. godine, od 9 do 15 časova, u prostorijama Crvenog krsta Valjevo, u Ulici Milovana Glišića broj 4.

Danas je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi – 11. maj se obeležava radi odavanja počasti i priznanja svim dobrovoljnim davaocima krvi koji na human način pomažu pri spasavanju života drugih osoba. Prema podacima iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, jedna jedinica krvi može da spasi tri života.

Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja

Povodom planiranih akcija tokom ovogodišnje Nedelje Crvenog krsta, od 8. do 15. maja 2023. godine, u senci tragičnih događaja, sekretar Crvenog krsta Valjevo, Aleksandar Tomić, obratio se javnosti.

„Našu zemlju pogodile su u kratkom vremenu dve velike tragedije sa gubitkom velikog broja života. Svaki izgubljen život je tragedija porodice i najbližih, a posebno otežavajuće je što je među žrtvama veliki broj dece.

Crveni krst Srbije, sa svim svojim gradskim i opštinskim organizacijama, izražava saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje najbliže, a svim povređenima želimo što brži oporavak.

Imajući u vidu nastale složene okolnosti, 8. maj Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, kao i početak Nedelje Crvenog krsta od 8. do 15. maja, u realizaciji planiranih aktivnosti prilagodićemo najvišem stepenu bezbednosti građana, volontera i saradnika.

Okolnosti su takve da se moramo adaptirati na iste, jer su ljudski životi najviša vrednost koju moramo da sačuvamo mudrim postupanjem.

Crveni-krst-Valjevo-10-09-2022.jpg Objektiva.rs Valjevo

U nedelji Crvenog krsta, u najkraćem, planirali smo tradicionalnu aktivnost „Paket za novorođenu bebu“, koji podrazumeva simbolični poklon dobrodošlice za sve bebe rođene u nedelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja. Takođe, planirana je akcija dobrovoljnog davanja krvi, distribucija paketa socijalno ugroženim po listama mapiranih korisnika, te zdravstveno preventivne aktivnosti i završne pripreme ekipa podmlatka i omladine za gradsko takmičenje iz prve pomoći. O svim aktivnostima, uvažavajući osetljivost situacije u kojoj se čitavo društvo nalazi, obaveštavaćemo sukcesivno,“ navodi Tomić.

Pojašnjava da su ih kontaktirali brojni sugrađani i dobrovoljni davaoci krvi:

„U konsultaciji sa ovlašćenom transfuzijskom ustanovom – Institutom za transfuziju krvi Srbije, Crveni krst Valjevo, pripravan je ukoliko bude bilo potrebno da se organizuju vanredne akcije. Za sada, nije potrebno organizovati vanredne akcije.

Napominjemo, ukoliko se ukaže potreba, raspoložive kapacitete stavićemo u funkciju da logističke i organizacione parametre svih akcija sprovedemo do poslednjeg detalja. Cilj takvog delovanja je da sistemu zdravstvene zaštite, ovlašćenim transfuzijskim ustanovama pomognemo i rasteretimo ih svega što Crveni krst kao partner u ovom poslu može da sprovede.

U tom smislu korisno je građane usmeravati, ka najbližoj akciji, a to možete pratiti na sajtu Crvenog krsta Srbije, klikom na pulsirajuće dugme,“ kaže Tomić, ističući da ima potrebu da zahvali građanima na iskazanoj solidarnosti:

Crveni krst akcija Dobrovoljni davaoci krvi FOTO Dragan Krunić Foto Objektiva.rs Valjevo Crveni krst Beograd Zavod za transfuziju krvi Beograd Red Crost Blood Objektiva.rs iz Valjeva
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Valjevo FOTO Dragan Krunić

“Hvala svim sugrađanima koji u velikom broju iskazuju zainteresovanost da u ovim teškim trenucima, izuzetnim gestom humanosti – davanjem krvi, iskažu solidarnost. U konsultacijama sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama organizovaćemo planirane akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Sledeća je u utorak, 16. maja 2023. godine, od 9 do 15 časova, u prostorijama Crvenog krsta Valjevo, u Ulici Milovana Glišića broj 4.

Podsećamo da krv mogu dati sve zdrave, punoletne osobe do 65 godina starosti koje ispunjavaju zdravstvene kriterijume. Molimo sve humane sugrađane da i ubuduće redovno dobrovoljno daju krv jer je izuzetno važno da zajedno održavamo kontinuirani priliv krvi do svih pacijenata kojima je potrebna transfuzija krvi,” zaključuje Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.

Pri tome izrazivši nadu da će zajedničko delovanje doprineti izgradnji humanijeg i solidarnijeg društva. Takođe, ovog 11. maja, na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, posebno ističe zahvalnost prema svim davaocima krvi jer su u svakom trenutku spremni da, humanim i nesebičnim činom, pomognu u spasavanju života.