21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Povećanje koeficijenata za vozače Hitne pomoći i saniteta za 12,05 posto
FOTO IZVOR USS-Sloga-sindikalci-protest-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Povećanje koeficijenata za vozače Hitne pomoći i saniteta za 12,05 posto

Autor 01/10/2023

Nakon intenzivnih pregovora između predstavnika vozača Hitne pomoći i saniteta, Sindikata „Sloga“ i zvaničnika Vlade Srbije, postignut je značajan kompromis.

Počev od 1. oktobra 2023. godine, koeficijenti za vozače u zdravstvenom sektoru će biti povećani za 12.05 posto, što je iznad onoga što su predložili takozvani „reprezentativni“ sindikati.

Ovo povećanje, koje je kroz Uredbu upravo objavljeno u Službenom glasniku ima privremeni karakter: čeka se usvajanje nove Uredbe o koeficijentima, koja će obuhvatiti i ostale zaposlene u zdravstvu i očekuje se njena implementacija od 1. januara 2024. godine, kada će se koeficijenti dodatno uvećati za određene kategorije vozača, u zavisnosti od težine posla koji obavljaju.

Predrag Đurić, potpredsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i predsednik grane zdravstva, istakao je da je ovaj dogovor značajan korak u rešavanju višedecenijske nepravde prema vozačima.

“Ovaj dogovor je izuzetno važan. Sa jedne strane, vozači će imati značajno povećanje plate, a sa druge, novom uredbom će biti prepoznati na pravi način, a oni koji obavljaju najteže poslove dobiće dodatna uvećanja”, istakao je Đurić.

Đurić se zahvalio i predstavnicima Vlade na profesionalnom i konstruktivnom dijalogu oko rešavanja zahetava, i naglasio da će Sindikat “Sloga” nastaviti sa pažljivim praćenjem implementacije svih dogovora da će se prava zaposlenih u zdravstvenom sektoru poštovati.

Protest vozača saniteta ispred Vlade Srbije u 11.59 – pročitajte OVDE

Podsećamo, nakon protesta vozača sanitetskih vozila 4. septembra ispred zgrade Vlade, koji su organizovani pod okriljem Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, usledili su pregovori sa predstavnicima Vlade. Glavni zahtevi vozača ticali su se zarada, radnih uslova, pravičnijeg obračuna dnevnica, kao i izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja u kontekstu prolaska sanitetskih vozila na crveno svetlo, navodi USS Sloga.

USS “Sloga”: Akcize – još jedan udar na osiromašen narod, radnike i penzionere – pročitajte OVDE