19/04/2024
Najnovije vesti
Turisticka-organizacija-Valjevo-foto-na-Novosadski-sajam-prenosi-Objektiva.rs-vesti

Turstička organizacija Valjevo u susret novim manifestacijama i sezoni

Autor 04/12/2023

Kraj godine u kalendaru turističkih poslenika je rezervisan za prezentacije na sajamskim manifestacijama radi predstavljanja ostvarenog i najave novih ponuda za predstojeću zimsku sezonu i nastupajuće praznike.

Turistička organizacija Valjevo je učestvovala na Novosadskom sajmu, kao i na 14. Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu i na 17. Sajamu etno hrane i pića u Beogradu, promovišući ponudu valjevskog kraja.

Čvarkijada oborila sve rekorde, prodato nekoliko tona čvaraka – pročitajte OVDE

Na sajamskim manifestacijama, Turistička organizacija Valjevo uvek promoviše ne samo destinacije, već celokupnu ponudu valjevskog kraja, uključujući raznovrsne sadržaje koje nude i seoska turistička domaćinstva, kao i već prepoznatljive vinarije i destilerije valjevskog kraja. Sve prema čemu je ovo područje izuzetno i privlačno posetiocima kojima je važan doživljaj destinacije već prilikom promocije na sajmovima: da vide, probaju i uživaju u privlačnosti i specijalitetima valjevskog kraja. Pored domaće hrane i pića, značajno je da vide i pristupačnost planinskih staza i prirodnog okruženja očuvanog biljnog i životinjskog sveta.  

Turistička organizacija, u saradnji sa Privrednom komorom Valjevo, učestvovala je 3. decembra na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, čemu je prethodilo učešće na 54. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, gde je 11. avgusta obeleženo 100 godina od Prve novosadske izložbe održane 1923. godine. Uz učešće 240 izlagača iz 10 država, organizovane su brojne prateće aktivnosti, kao što su Dani karijere, Gastro Kup Srbija, Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika.

Štand Turističke organizacije Valjevo privukao je pažnju posetilaca jer su predstavili celokupnu turističku ponudu, kao i prethodno na Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma krajem novembra u Kragujevcu, potvrđuje direktorka, Ana Marković.

“Turistička organizacija Valjevo, već tradicionalno nastupa radi prezentacije turističke ponude valjevskog kraja. Na Sajmu u Kragujevcu u fokusu je ruralni turizam.

Na toj manifestaciji su najavljene moguće nove mere Vlade Republike Srbije i Ministarstva turizma i omladine, koje se odnose na seoski turizam. Trebalo bi da bude usvojena uredba kojom će biti omogućeno da na konkursima, seoska domaćinstva dobijaju određene subvencije za razvoj seoskog turizma radi poboljšanja infrastrukture i određenih usluga. Očekujemo da ćemo već početkom 2024. godine imati mogućnost da sagledamo taj konkurs i da će naši domaćini imati priliku da apliciraju za ta sredstva i da, ako ispunjavaju određene uslove, sa dobrim projektima, sa rešenim imovinsko – pravnim odnosima, moći da apliciraju i dobiju sredstva. Naznačeno je da to može biti do tri miliona dinara po registrovanom domaćinstvu”, kaže Ana Marković i precizira da na konkursu mogu učestvovati isključivo registrovana turistička domaćinstva.

“Sa druge strane, bliži se zimska sezona. Snega već ima na planinama, možda nedovoljno za skijanje, ali su idealni uslovi za pripremu staza za novu sezonu i već su pojedine destinacije najavile Sky Opening i to su pozitivne strane koje treba da raduju i Divčibare kao turističku destinaciju koja nudi i mogućnost skijanja, kao i sankanja i uživanja u zimskim čarolijama.”

Podsećamo, jedna od omiljenih turističkih destinacija, ne samo skijašima zimi, već izletnicima i šetačima tokom čitave godine je staza Crni vrh na nadmorskoj visini 1091 metar. Prateći zahteve posetilaca, kao i normative koje postavljaju veliki zimski centri koji se, takođe trude da privuku turiste tokom čitave godine, Turistička organizacija Valjevo je pokrenula projekat izgradnje “Bike park”-a uz ski stazu na Crnom vrhu. Vremenski uslovi tokom godine su znatno usporili izgradnju, ali radovi su završeni i ovih dana očekuju dobijanje upotrebne dozvole.

“To je projekat koji je završen, sredstva su pravdana prema Ministarstvu turizma i omladine. Imali smo problem u realizaciji s obzirom da je tokom proleća i početkom leta bilo obilnih kiša, a tu su obavljani radovi koji uslovljavaju suvo tlo. Završene su dve staze, žuta i plava, i to je za adrenalinski biciklizam za veštije bicikliste. Postavljen je adekvatan mobilijar za downhill biciklističke staze”, kaže direktorka TO Valjevo, Ana Marković smatrajući da će planinski biciklizam privući nove posetioce tokom proleća, leta i jeseni, uz ljubitelje uobičajenih zimskih sportova.

Inače, velika prednost ski staze Crni vrh je pristupačnost. Brojni Valjevci su na ovoj padini naučili dobro da skijaju, mnogi pionrski i omladinski prvaci u skijanju i iz Beograda i Vojvodine, još u vreme stare Jugoslavije, tu su se spremali za takmičenja. Crni vrh je srednje teška staza u dužini od 850 metara, sa razlikom od 180 metara između podnožja i vrha. Kapacitet žičare je 1200 mesta.

Pored promocije turističke ponude valjevskog kraja, u Turističkoj organizaciji Valjevo nedavno su u Info-centru i suvenirnici priredili posetu za učenike smera turistički tehničar iz srednje škole “Vuk Karadžić” iz Ljubovije, uputivši ih u sistem rada, ponudu i potencijale Valjeva i okoline.

Takođe, prema rečima Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo, već su počeli planiranje Novogodišnjeg bazara trudeći se da, prema zahtevu prodavaca, produže trajanje manifestacije. Na to se nadovezuju i programi mnogima već omiljenog “Božićnog seoceta” koje je uvertira u proslavu jednog od najlepših praznika uz negovanje tradicionalnih običaja sa raskošnom kulturom valjevskog kraja.