30/05/2024
Najnovije vesti
projekat-Secanje-na-pretke-OS-Nada-Puric-Valjevo.jpg povodom Dana primirja 11. novembra u Prvom svetskom ratu

“SEĆANJE NA PRETKE” U OŠ NADA PURIĆ

Autor 15/11/2022

U Osnovnoj školi Nada Purić povodom Dana primirja, održali su književno veče i promociju projekta “Sećanje na pretke” kao krunski dragulj niza nastavnih i vanškolskih aktivnosti tokom kojih su učili o Prvom svetskom ratu.

Tim povodom, mr Ana Savković, direktorka OŠ Nada Purić, pozdravljajući veliki broj okupljenih, pored ostalog je naglasila da je projekat priređen u okviru primarne funkcije, nadogradnje znanja učenika svih razreda, koji su se izuzetno zainteresovali za datu temu.

mr Ana Savković, direktorka OŠ Nada Purić Valjevo

“Povodom godišnjice od proboja Solunskog fronta i velike vojničke pobede nad neprijateljima, Četvrta škola, u saradnji sa dragim nekadašnjim učenicima naše škole i Udruženjem za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, obnavlja sećanje na neprolaznu slavu srpskih heroja Velikog rata.

Mnogi naši rođaci i sunarodnici bili su učesnici slavne epopeje, i na svojim grudima poneli najveće ratno odlikovanje Kraljevine Srbije – Karađorđevu zvezdu sa mačevima, ili kako se kaže u narodu “najsjajnije zvezde na srpskom nebu”.

Mi kao potomci dužni smo da baštinimo podvige i slobodu ostvarenu na čeličnoj veri svojih pradedova i prabaka i upoznamo decu sa njihovom plemenitošću koju su svedočili kroz strašnu golgotu Velikog rata. Podvizi i odnos naših stradalnika i heroja prema neprijatelju su svetionik čovečanstvu i našim budućim pokolenjima. Učiteljice i profesorice naše škole, svojim angažmanom, inicijativama i predavanjima, usmeravaju pažnju učenicima na tradiciju, veru i pouke naših predaka.”

“Predvođena generalom Oskarkom Poćorekom, austrougarska vojska je počela opšti napad na našu otadžbinu 12. avgusta 1914. godine, težim pravcem preko Drine… Jedan od svedoka ovog stradanja bio je osmogodišnji Momčilo Gavrić, naš heroj.”

U program su se uključili i članovi više valjevskih udruženja: Dragan Pavlović, Blagoje Ranković, Marinko Lugonja, Petar Ninić, Marija Škornički i monah Antonije koji je izrazio želju da prati program. Učesnici su književno – muzički program protkali istorijskim činjenicama o početku rata, bitkama na Ceru i Kolubari, Kajmakčalanu i proboju fronta, uz osvrte na utiske znamenitih ličnosti tog doba.

Robert Lesing, ministar spoljnih poslova SAD u vreme Velikog rata: “Kada se bude pisala istorija ovog rata njen najslavniji odeljak nosiće naziv Srbija.”

Pored učenika svih razreda koji su Prvi svetski rat izučavali kroz sve nastavne predmete i sa svojim nastavnicima odlazili na edukativne izlete u Narodni muzej Valjevo, kuću vojvode Mišića u Struganiku, istoimenu kasarnu u Valjevu, Istorijski arhiv. Potom su pripremili info panoe o tzv. biljki feniksu Natalijinoj ramondi, o srpskoj vojsci: Tainu, uniformi, naoružanju. Takođe, o nedaćama uslovljenim ratnim dejstvima i epidemijama “pegavog tifusa” i “španske groznice”. Iz fizike su izučavali domaće naučnike tog doba, dok su iz srpskog jezika i književnosti analizirali “Plavu grobnicu”. U porodici su istraživali o precima koji su živeli početkom prošlog veka.

“Srpska vojska počela je proboj Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine. Po naredbi vojvode Živojina Mišića: “Sa nepokolebljivom verom i nadom, junaci, napred u otadžbinu!” 11. novembra u 11 časova završen je Veliki rat.

Srpska pobeda je zabeležena u večnosti, kao i pomen na stradanje gotovo trećine ukupnog stanovništva i više od polovine muške populacije. Milion dece ostalo je bez hranitelja.”

Sveobuhvatan edukativni pristup izučavanju Prvog svetskog rata kroz projekat “Sećanje na pretke” u Osnovnoj školi “Nada Purić” rezultirao je, osim izuzetnim projektom i scenskim programom, i odličnim obrazovnim efektom jer su svi učenici dostigli sjajne rezultate pri proverama znanja. Jednako bitno da je ovim projektom Osnovne škole “Nada Purić” ostvarena odličnu sprega čitave zajednice, od učenika i njihovih roditelja i nastavnika sa bivšim đacima, kao i članovima šireg okruženja i valjevskih udruženja za negovanje kulture i tradicije nešeg podneblja.