06/12/2023
Najnovije vesti
Izložba u Tehničkoj školi Valjevo Objektiva.rs

IZLOŽBA O TESLI U TEHNIČKOJ

Autor 20/04/2022

U Tehničkoj školi u Valjevu otvorena je izložba pod nazivom “Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu” koja, na 14 velikih panela, prikazuje život i rad, kao i obrazovanje Nikole Tesle na Visokoj tehničkoj školi u Gracu u Austriji. Izložba je otvorena do 29. aprila.

U holu škole je za vreme otvaranja izložbe bila postavljena Teslina slika, koju je nasikao i Tehničkoj školi iz Valjeva darovao bivši učenik, sada poznati slikar, Radovan Trnavac Mića.

Organizator izložbe profesorka nemačkog jezika, Dušica Rajevac je prilikom otvaranja izložbe, rekla:

Uspešna saradnja sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda, koju imam već duži niz godina, nastavljena je i ove godine. Nakon projekcije Kratkog austrijskog filma, sada otvaramo izložbu “Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu”.

Izložba približava dvogodišnji boravak našeg velikog naučnika u ovom austrijskom gradu, kao i bliske veze Srbije i Austrije tokom 19. veka. Na 14 panela dat je prikaz Teslinog rada od njegovih dana u Gracu pa sve do smrti.

Tokom prve godine u Gracu, kako je zapisao književnik Vladimir Pištalo u lirskoj biografiji “Tesla, portret među maskama”, Nikola se slabo zanimao za svet van biblioteke i politehnike. Tesla je provodio svako veče u biblioteci. Počeo je da radi po osamnaest sati dnevno.

Na prvoj godini, položio je devet ispita – dvaput više nego što je potrebno. Pištalo dalje u svojoj knjizi navodi: „Tesla je čitao i svet se širio. Najposle, hteo je da bude pronalazač, a pronalaženje je širenje sveta. Pred zatvaranje je izlazio iz biblioteke i zurio u Kantovo zvezdano nebo. Osećao je kako raste pod eksplozijama zvezda“.

I profesori iz Graca su ubrzo uočili talenat mladog studenta, koga je već tada zainteresovala mogućnost primene naizmenične struje.
Uprkos kratkom boravku na Tehničkoj školi, na kojoj nikada nije diplomirao, niti je dobio ocene za poslednji semestar, dodeljen mu je počasni doktorat u Gracu 1937. godine.

Na univerzitetu u Gracu danas laboratorija na Institutu za tehniku visokog napona nosi Teslino ime, a nedavno je otkrivena i njegova statua.

Tesla je našao svoj put, obrazovao se i postao naučnik svetskog glasa. Pored bavljenja naukom mnogo je čitao, Geteovog Fausta je na primer znao napamet, prevodio je pesme Jovana Jovanovića Zmaja i voleo je da recituje.”

Prilikom svečanog otvaranja izložbe, učenik III-5, Ivan Pantić, pročitao je pesmu Gospodar munja, koju je nekadašnji profesor nemačkog jezika u Tehničkoj, pisac i prevodilac, Života Filipović napisao i posvetio Nikoli Tesli.

Otvaranje izložbe u Tehničkoj školi

GOSPODAR MUNJA
Kraj brodske ograde igrao
se munjama.
Svučene s neba nad
ličkim kršem
I kroz uzdignut prst
sprovedene u sebe,
granate I okomite,
odapinjao ih u debelo
more,
Zbunjivao putnike i
posadu.
Jedna mala, vrcava i
sjajna
zgasnula je nad noćnom
pučinom
ne stigavši da mu se
vrati.
Kao čovek kome nisu sve
munje na broju
iskoračiće na drugu obalu
i hodati Novim svetom.