18/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo Valjevska gimnazija foto Anja Krunić

Veoma uspešan period Valjevske gimnazije

Autor 07/05/2024

Izuzetno uspešan period za učenike i kolektiv Valjevske gimnazije. Svaki četvrti učenik, sa svojim profesorima mentorima, su učestvovali na takmičenjima ostvarivši sjajne rezultate, stigavši i do međunarodnih nadmetanja.

Uz to, nizali su programe iz kulture, divna druženja i nezabooravne uspomene za sve svoje đake, napominje profesor matematike, Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije u razgovoru za portal Objektiva.rs.

Predrag Peđa Jevtić, profesor matematike, direktor Valjevske gimnazija foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

“Trenutno ono što je najaktuelnije u životu naše škole je uspeh našeg učenika Lazara Lazarevića koji se nalazi na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Kini u gradu Žen Šen, gde pored još tri učenika iz naše zemlje predstavlja Srbiju, naš grad i našu gimnaziju. Naravno, ovaj njegov uspeh je plod dugogodišnjeg rada i prošlogodišnjeg rezultata na Državnom takmičenju iz hemije. Inače, Lazar Lazarević je najbolji đak Valjevske gimnazije.

Ono što bih još istakao od pojedinačnih rezultata je uspeh maturanta učenika specijalizovanog matematičkog odeljenja Mihajla Lekića koji je izborio plasman na “Srpsku matematičku olimpijadu” gde je u konkurciji od 30 učenika pokušavao da izbori odlazak na međunarodnu olimpijadu. To mu nije uspelo, osvojio je pohvalu, ali je svakako ostvario dobar rezultat. I pored toga istakao bih njegov rezultat u međunarodnom takmičenju “Kengur bez granica” gde je osvojio prvo mesto uz maksimalan broj poena u konkurenciji velikog broja učenika iz mnogo zemalja sveta.

Istakao bih i uspehe naših učenika i profesora, Dramski studio je pripremio pozorišnu predstavu “Jesi li to doš’o da me vidiš?” u režiji profesora Milana Popovića i učestvovali su u finalu, na državnm prvenstvu u Kragujevcu, u Prvoj Kragujegačkoj gimnaziji. Naša predstava se našla među osam najboljih predstava u zemlji, i ono što posebno ističemo to su nagrade koje smo osvojili, a to je nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu i treća nagrada za najbolju predstavu. I ono što je posebno bilo veoma važno je da je našoj školi uručena specijalna nagrada, nagrada publike, pre svega učenika Kragujevačke gimnazije koji su gledali nekoliko dana te predstave. 

Pored predstave na srpskom jeziku naš dramski studio na nemačkom jeziku učestovao je, sada već tradicionalno, u Varaždinu na Festivalu  pozorišnih predstava na nemačkom jeziku. I ove godine na festivalu su bili učesnici iz nekoliko zemalja – Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, BIH i eto naša škola, Valjevska gimnazija kao predstavnik Srbije. 

Zaista je održan veliki broj državnih takmičenja. Neka tek predstoje. Održano je takmičenje iz književnosti u Sremskim Karlovcima gde su naši učenici osvojili dve nagrade, održano je državno takmičenje iz matematike, državno takmičenje iz fizike, dakle veliki broj nagrada su naši učenici osvojili. Čestitke i pohvale svima njima, ali posebno pohvale i uvek ističemo angažovanje profesora koji rade sa njima, njihovih mentora koji ulažu veliku energiju i vreme i jedan dodatni napor u radu sa njima da im pruže maksimalnu podršku. 

Kada smo se pre 10 dana osvrnuli iza sebe i kada smo počeli da nabrajamo gde su to naši učenici, shvatili smo da u dva – tri dana našu školu i naš grad predstavljaju đaci Valjevske gimnazije u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Aleksincu, Loznici na regionalnoj smotri talenata, Varaždinu, Kini. Zaista je veliki broj gradova i zemalja u kojima su u tom trenutku na najbolji mogući način predstavljali svoju školu. I to je ono upravo što je i smisao našeg posla. Pored redovnog nastavnog programa i znanja koje đaci treba da ponesu iz škole, ono što je suština je da to znanje pokažu i van granica našeg grada, van granica naše zemlje. Da se takmiče sa drugim đacima, da razvijaju i taj takmičarski duh.

U proteklom periodu počele su pripreme, kao i svake godine, za upis učenika osmog razreda u Valjevsku gimnaziju. Posebno se odvijaju pripreme za specijalizovana odeljenja, za upis u IT, matematičko, filološko, dvojezično, sada su počele pripreme i za upis učenika u sedmi razred. Interesovanje je prema prvim procenama zaista veliko, očekujemo da iz tog velikog interesovanja izađe kao rezultat jedan dobar kvalitet što je svima nama na kraju i najbitnije. 

Posebno nam je drago da je 23. aprila Valjevska gimnazija, izabrana da bude mesto gde će održati sednicu Olimpiskog komiteta. Velika čast, ukazano nam je veliko poverenje, zahvalio bih se i predstavnicima Olimpiskog komiteta koji su nam ukazali tu čast, ali bih se zahvalio i svojim kolegama, profesorima i učenicima koji su učestvovali, bili sjajni domaćini, pružili podršku gostima iz Beograda, našim poznatim sportistima, da to protekne u najboljem redu. Kao potvrda toga stigao je i dopis od Olimpiskog komiteta i predsednika Božidara Maljkovića koji iskazuju zahvalnost na kvalitetnoj organizaciji. Jednom je sednica održana u Karlovačkoj gimnaziji, ovoga puta u našoj svečanoj sali, i ono što je posebno, ima dodatni značaj da je ova sednica održana par meseci pre održavanja Olimpiskih igara u Parizu, a da smo kao kolektiv poželeli našim olimpijcima da kvalitetno predstavljaju našu zemlju i osvoje mnogo nagrada, bar onoliko koliko osvajaju naši đaci na raznim takmičenjima. 

Ono što nas uskoro očekuje to je “Poetski konkurs Desanka Maksimović”. Trebalo bi da žiri, upravo ovih dana, donese odluku koji će učenici i radovi da se plasiraju u finale i koji će biti pozvani da budu gosti u Svečanoj sali 16. maja. Pristigao je veliki broj radova, veliko je interesovanje, tako da ćemo se i ove godine družiti sa našim gostima i promovisati pobedničku zbirku prošlogodišnjeg pobednika. Ove godine je naš učenik Bogdan Petrović pobedio na dva literarna konkursa u oblasti poezije, da su naši učenici osvajali još mnogo nagrada na mnogim literarnim konkursima, da li je bila poezija ili proza, ali ipak bih istakao njegova dva prva mesta.

Istakao bih da je 22, 23. i 24. aprila organizovana ekskurzija učenika prvog razreda u Trebinje, uz posete Drvengradu, Tjentištu, Višegradu. Posetili smo manastir Tvrdoš, Mrkonjić mesto – rodnu kuću Svetog Vasilija Ostroškog, Hercegovačku gračanicu, Muzej Hercegovine. Zaista lepo putovanje i lepo iskustvo i sjajno druženje sa našim đacima.

U maju mesecu pored poetskog konkursa Desanka Maksimović, očekuju nas prijemi u specijalizovana odeljenja, očekuje nas kraj školske godine naših maturanata, ali isto tako se najavljuju i maturanti koji obeležavaju svoje jubileje u Valjevskoj gimnaziji 10, 15, 20, 50, 55 godina mature, gde je prilika da se okupe, a i mi sa njima da se sretnemo.

Naravno svi oni negde pomažu našu školu, i ja bih zaista želeo da posebno istaknem u proteklom periodu našeg nekadašnjeg učenika Dejana Prokića, sada uspešnog IT stručnjaka koji radi u firmi Nordeus u Beogradu, i koji je uspeo da u jednom trenutku organizuje posetu 30 naših učenika toj firmi. Sada je pokrenuo inicijativu da nekadašnji đaci koji su uspešni u svojim oblastima dođu u Valjevsku gimnaziju i da održe prezentacije našim učenicima. Mi uvek ističemo da je značajna materijalna i finansijska podrška školi, ali da je najbitnije to iskustvo koje nekadašnji đaci, koji su sada uspešni u svojim oblastima prenose našim sadašnjim učenicima. Dakle, da neko ko je sad u školi može da čuje živu reč i da vidi nekoga ko je skoro izašao iz klupa iste škole, iz iste učionice i da je sada uspešan stručnjak u svom poslu.

Ono što je ove godine bilo karakteristično – dva državna takmičenja posebno izdvajam, to su Državno takmičenje iz matematike i Državno takmičenje iz stranih jezika. Osvojen je veliki broj nagrada i to je odlično, ali posebno bih istakao činjenicu brojnosti naših učenika na tim državnim takmičenjima. Iz matematike je učestvovalo 18 učenika na državnom takmičenju što je zaista izuzetan broj i skoro nije bila godina kada ih je bilo u tom broju. Na Državnom takmičenju iz stranih jezika, dakle engleski, francuski i nemački učestvovalo je preko 30 učenika, i osvojen veliki broj nagrada. Bilo je i prvih i drugih i trećih mesta. Zaista izuzetan uspeh i ono što je nama kao školi posebno drago na školskom i opštinskom takmičenju pojavilo se oko 200 naših učenika. Dakle, svaki četvrti učenik je želeo da se takmiči upravo iz te oblasti, što govori o kvalitetnom radu tih aktiva, ali i znanju koje poseduju učenici iz tih oblasti”, rekao je Predrga Jevtić, direktor Valjevske gimnazije.