24/06/2024
Najnovije vesti
psd-Magles-deca-na-planini-prenosi-Objektiva.rs

75 godina PSD Magleš Valjevo

Autor 18/11/2023

Planinarsko – smučarsko društvo Magleš iz Valjeva obeležava vrednu godišnjicu uspešnog rada i postojanja. Tim povodom danas, 18. novembra, priređuju svečanu skupštinu u sali Višeg javnog tužilaštva u Valjevu.

Kada jedno planinarsko društvo doživi jubilej od 75 godina postojanja, to je znak da je to društvo u svom dugogodišnjem postojanju uspešno funkcioniše. Planinarsko smučarsko društvo Magleš je jedno od najstarijih planinarskih društava u Srbiji koje radi bez prekida od osnivanja, 16. avgusta 1948. godine, pa do današnjih dana, naglašava predsednik Dragan Pantelić.

Te 1948. u rukovodstvu novog osnovanog Društva su bili Marko Pavlović (predsednik), Nenad Petrović, Milan Novaković, Milivoje Savić, Momčilo Matić, Aleksandar Lazić, Milan Vasić, Milan Rosić, Naum Bakarević, Ljubinka Olujić, Milica Sredojević i Zlata Badovinac. Odmah po osnivanju društva organizovan je pod Triglavom savezni tečaj za instruktore planinarstva na kome je bio naš član Milivoje Savić sa još 5 kandidata iz Srbije od ukupno 30. U godini osnivanja Društvo je imalo 60 članova.

Na prvom republičkom takmičenju 1951. godine u orjentaciji na planinskom masivu Stolovi, Magleš je učestvovao sa 5 članova čiji je vođa bio Milivoje Mića Savić sa članovima Racom Stevanović, Acom Živković, Tomislavom Marković i Stanojem Mutić. Ekipa je osvojila prvo mesto i kao nagradu dobila komplat preciznih topografskih karata sekcije za celu Srbiju. Društvo je 1950. počelo gradnju planinarskog doma na samom Jablaniku. Gradnja je završena 1952. dom je imao 30 ležajeva, ali je na žalost izgoreo u požaru 1957.

Planinarsko-smucarsko-drustvo-Magles-iz-Valjeva prenosi Objektiva.rs

Tokom dugog niza godina Društvo je uspelo da kupi zemljište i sagradi dva planinarska doma na Debelom brdu sa 50 ležaja i Maljenu sa 25 ležaja. Sada imamo takvu situaciju da je vreme da se domovi renoviraju i prilagode savremenom životu. Društvo poseduje i svoje prostorije (kancelariju i klub ) u centru Valjeva. Naši članovi se okupljaju u prostorijama svakog utorka i četvrtka 18 – 20 časova.

Od 27-30. januara 1954. godine domaćin Devetog prvenstva Srbije u smučanju na Jablaniku bio PSD Magleš, uz učešće 140 smučara iz cele Srbije. Takmičenje je bilo organizovano u 10 disciplina u Valjevu i okolini. Aplska kombinacija je održana na Jablaniku.

Jedno je od retkih društava u Srbiji koji ne zaboravljaju svoje preminule članove, u podnožju planine Magleš u Rastilu podigli smo spomen česmu i od 1964. na dan Društva postavljamo pločice umrlim članovima u predhodnoj godini koji su iskazali želju da im se pločice postave.

ekspedicija-PSD-Magles-na-Montblan-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Obeležavajući jubilej od 25 godina 1973. godine izvedeno je nekoliko akcija kao priprema za odlazak na Monblan, među njima i uspon na Kajmakčalan (2521 mnv), od 4 – 9.avgusta, za 40 učesnika. Uspon na Monblan (4809 mnv) održan je od 11-20. avgusta 1973. godine, što je najveći uspeh Društva do tada. Od 16 planinara na vrh se popelo njih devet. 7. aprila 1994.godine došlo je do spajanja Smučarkog kluba Magleš i Planinarskog društva Magleš u Planinarsko-smučarsko društvo Magleš.

Prva akcija posle spajanja je bila Fruškogorski maraton gde je naš član Miodrag Vićentijević prešao stazu od 81,3 km. Takmičari smučarskog dela društva su od 1948 – 2004. godine ostvarivali dobre rezultate na nacionalnim takmičenjima.

Za jubilej od 50 godina izdata je monografija Društva u kojoj je prikazan život i rad Društva za prvih pola veka postojanja. U periodu od 1998-2018. godine izdata su i tri Glasnika PSD Magleša.

Za ovih 75 godina postojanja na čelu Društva je bilo 12 predsednika: Marko Pavlović- Šargić, Aleksandar Lazić, Milivoje Mića Savić, Novković, Milomir Ristanović, Milenko Ivošević, Tihomir Jovanović, Borivoje Bora Đurđević, Konstantin Petrović, Slavko Nikolić, Milomir Mile Milošević i trenutno Dragan Pantelić.

Naša dugogodišnja članica Negosava Gavrilović bila je zaposlena u PSS-u, a u jednom periodu i generalni sekretar PSS-a. Planinari „Magleša“ za dugi niz godina obišli su skoro sve planine na prostorima bivše Jugoslavije. Stizali su i do vrhova centralne i istočne Evrope, Afrike i Azije, Italije, Švajcarske, Austrije, Grčke, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Мaroka, Irana, Nepala, Gruzije. Ispenjani su vrhovi Marmolada, Mon Blan, Olimp, Visoke tatre, Musala, Triglav, Pic Boee… Posle kriznih devedesetih intenzivnije se organizuju visokogorske akcije na Bjelasici, Komovima, Durmitoru, Prokletijama, Kopaoniku, Staroj planini, Moračkim planinama, Pelisteru, Musali, Vihrenu, Moldovanu, Triglavu, Mangartu, Maloj Mojstrovki, Hajli, Ahmici, Rusoliji, Mokroj gori, Čvrsnici, Prenju, Zelengori, Magliću, Velikoj Raduhi, Maganiku, Dolomitima, Šar planini… Poslednjih godina planinari ovog društva ispenjali su i vrhove na drugim kontinentima gde su usponi preko 4000 mnv, planina Atlas u Maroku i Damavand u Iranu, Prvi bazni kamp na 4160 m u Nepalu, Kazbek u Gruziji.

Broj članstva je tokom niza godina oscilirao. Bilo je godina kada ih je bilo preko 500, а u periodu 2018-2023. broj je u rasponu od 150 – 200. Svake godine imamo priliv novih članova koji osvežavaju strukturu članstva. Sve aktivnosti članova se prate i evidentiraju i na kraju godine formiramo rang listu gde je osnovni kriterijum broj aktivnosti, a drugi kriterijum broj pređenih kilometrima.

Od 2018. po pet najuspešnijih planinara i planinarki na kraju godine po rang listi nagrađujemo prigodnim poklonom. Od 2018-2023. godine Društvo je usmerilo svoj rad na edukaciju svojih članova. Petnaest članova je završilo obuku iz Planinarske orjentacije, 20 iz markiranja. Šest članova su postali licencirani sportski planinarski vodiči 3.b i 3. kategorije.Izvode se Osnovne planinarske obuke za nove i stare članove.

17. Vaskršnji susret planinara Srbije na Maljenu – pročitajte OVDE

U predhodnoj godini Društvo je učestvovalo u projektu „Staze Srbije“ u organizaciji PSS-a finansiran od strane UNDPa. Godinama u nazad članovi Magleša, otkrivaju, trasiraju i održavaju mnoge planinarske staze i puteve u valjevskom kraju, kao i jedan deo na osmoj etapi evropskog pešačkog puta broj 7.

Imamo takmičare u Treking ligi Srbije u muškoj i ženskoj kategoriji, takođe članovi Magleša učestvuju i na takmičenjima u planinskom trčanju kako u zemlji tako i u regionu. U nekoliko zadnjih godina naši članovi uspešno su ispenjali više ferata kao što su Gornjak, Berim, Mučanj, Sokolov put, Kuk i Velež u BiH, Durmitor i Kotor u Crnoj Gori…

Poslednjih par godina intenzivno radimo sa decom školskog uzrasta i u zadnje dve godine smo imali predavanja i tribine o planinarenju u četiri osnovne škole u Valjevu. Uz pomoć članova koji su prosvetni radnici u zadnih 12 meseci izveli smo tri akcije u kojima su učestvovala školska deca uz prisustvo svojih učitelja i nastavnika.

Imamo odličnu saradnju sa ostalim planinarskim društvima i organizacijama slične orjentacije iz Srbije, koje kada dovode planinare u naš kraj kontaktiraju nas da im budemo domaćini.