30/05/2024
Najnovije vesti
Prof.-dr-Miodrag-Loma-15.-08.-1957.-Valjevo-Galerija-znamenitih-Valjevske-gimnazije-FOTO- Dragan-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva-11.-maj-2023.-godine

Profesor dr Miodrag Loma u Galeriji znamenitih Valjevske gimnazije

Autor 14/05/2023

Valjevska gimnazija i Udruženje Valjevski gimnazijalci priredili su predavanje Biblija i književnost. Potom je u Galeriji znamenitih Valjevske gimnazije postavljen portret Valjevca, bivšeg gimnazijalca, dr Miodraga Lome, profesora na Filološkom fakultetu u Beogradu i dopisnog člana SANU.

Veoma nadahnutim predavanjem na temu Biblija i književnost, prof. dr Miodrag Loma poručuje da je poezija podarena ljudskom duhu kao najuzvišeniji vid izražavanja. S toga se može reći da je pouka protekle književne večeri – neophodnost čitanja, analiza, razumevanje i poštovanje tradicionalnih vrednosti kojima je protkana umetnička poezija.

Prof. dr Miodrag Loma na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu predaje od 1986. godine, kada je obnovio rad sa studentima na biblijskim tekstovima.

„Ceo život se time bavim. Bavim se Biblijom, opštom književnošću, književnom estetikom, teorijom književnosti. Dakle, to su pitanja na koja sam samom sebi morao dati odgovor, da bih mogao išta da pišem o jednom takvom tekstu kao što je biblijski, i koji je istovremeno i sakralan i poetski,“ pri tome naznačivši da je tokom izlaganja težio da ubedi slušaoce u lepotu književne reči, lepotu pesničkog jezika, njegovu važnost.

„Danas uglavnom čitaju ono što spada na rub književnosti, prozu koja nije dovoljno umetnički izražajno uobličena. Hteo sam samo da napravim neku vrstu otklona, da odvratim ljude od toga. Bolje da čitaju Bibliju ili Homera, nego da čitaju te petparačke stvari.

Ono što vas održava u čitalačkom poletu, to je kod svakoga lična ljubav prema poeziji. Fridrih Šlegel, kao jako mlad, je smatrao da poezija, jedina ujedinjuje sve ljude u čovečanstvu. Dakle, ljubav prema poeziji čini to veliko humano jedinstvo,“ jednostavno, nakon predavanja Biblija i književnost, rezimira dr Miodrag Loma, redovan profesor Opšte književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Nakon predavanja direktor, Predrag Jevtić, pozvao je brojne sugrađane da prisustvuju postavljanju portreta profesora dr Miodraga Lome u Galeriju znamenitih Valjevske gimnazije.

Sada je nekoliko članova Srpske akademije nauka i umetnosti su bivši učenici Valjevske gimnazije. U Odeljenju za matematiku, fiziku i geo – nauke od 28. novembra 2014. godine je Miodrag Mateljević. Zatim, od 29. novembra 2014. Matija Bećković u Odeljenju jezika i književnosti, kao i Aleksandar Loma od 2. marta 2015. godine. Profesor dr Miodrag Loma je izabran za dopisnog člana SANU 4. novembra 2021. godine.

U gornjem holu, u Galeriji znamenitih, osnovanu na inicijativu prof. dr Vojislava Andrića 2014. godine, su portreti izuzetnih ličnosti srpske kulture, bivših učenika Valjevske gimnazije, kao što su Desanka Maksimović, Nikolaj Velimirović, Gordana Babić, Branislav Petronijević, Ljubica Marić, Ljuba Popović, Petar Pajić, Miloš Jevtić i od 11. maja, profesora dr Miodraga Lome.