13/06/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Valjevo Srbija Kolubarski okrug foto Dragan Krunić

Evropski dan jezika obeležen u Valjevskoj gimnaziji  

Autor 27/09/2023

Godinama unazad u Valjevskoj gimnaziji, svakog 26. septembra, priređuju prigodne programe, povodom Evropskog dana jezika.

U Valjevskoj gimnaziji raznovrsne programe priredili su profesori i učenici, prvenstveno specijalizovanih filoloških i bilingvalnih odeljenja, uz podršku Društva za strane jezike i književnosti i Društva školskih bibliotekara Srbije.

Počelo uređenje sportskog terena i planovi u novoj školskoj godini u Valjevskoj gimnaziji – pročitajte OVDE

Biblioteka Valjevske gimnazije tokom obeležavanja Evropskog dana jezika

U svečanoj sali su članovi Dramske sekcije izveli predstavu na nemačkom, uz recitale i muzičke numere na nemačkom, francuskom, ruskom, španskom i  turskom. Učenici sa svojim profesorima u kabinetima i biblioteci analizirali su sličnosti i razlike maternjeg i stranih jezika putem raznovrsnih aktivnosti, ukazujući na značaj učenja stranih jezika i bogatu jezičku i kulturološku raznolikost Evrope. Tim povodom Valjevsku gimnaziju su posetili učenici osnovnih škola za koje su priredili zabavne i igre memorije.

Valjevski gimnazijalci izuzetno uspešni i na Republičkom takmičenju iz srpskog u Tršiću – počitajte OVDE

Obeležavanje Evropskog dana jezika pokrenula je Evropska komisija u saradnji sa Savetom Evrope 2001. godine.

Radi očuvanja jezika i kulturne baštine, promocije učenja stranih jezika, ustanovljen je Eropski dan jezika. U svetu postoji između šest i sedam hiljada jezika, dok ih je u Evropi više od dve stotine. Samo u Londonu, stanovništvo govori oko 300 jezika, zbog raznovrsnog porodičnog porekla, često i sa drugih kontinenata.

Pojedini benefiti učenja stranih jezika se ogledaju u prevazilaženju jezičke barijere a to omogućava bolju komunikaciju, upoznavanje istorije i tradicionalnog nasleđa određenog područja, viši stepen tolerancije. Takođe pojednostavljuje poslovnu komunikaciju na globalnom tržištu.

Evropski dan jezika 2022. – pročitajte OVDE