24/05/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Valjevo Srbija Kolubarski okrug foto Dragan Krunić

Predavanje prof. dr Miodraga Lome u Valjevskoj gimnaziji

Autor 11/05/2023

Valjevska gimnazija i Udruženje „Valjevski gimnazijalci“ organizuju predavanje profesora dr Miodraga Lome, na temu „Biblija i književnost“ u svečanoj sali Valjevske gimnazije u četvrtak, 11. maja 2023. godine, od 19 sati.

Bivši učenik Valjevske gimnazije, dr Miodrag Loma, istoričar književnosti, germanista, je redovni profesor Opšte književnosti na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 4. novembra 2021. godine je izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti SANU.

Došavši na Katedru za opštu književnosti i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od letnjeg semestra školske 1986/87. obnavlja rad sa studentima na biblijskim tekstovima.

Izuzetan ishod predavanja, istraživačkih i naučnih radova na biblističkom planu predstavljaju monografije u kojima se, sa filološkog stanovišta, bavi baznim pitanjima unutrašnjeg vremena i prostora Biblije. Jedan od naslova je „Rajsko vreme i istorijsko nevreme, Shvatanje vremena u Bibliji“. Istovremeno, bavi se Geteovim dobom koje, prema književnim i teorijskim dostignućima, prevazilazi značaj jedne epohe.

Sintezom interesovanja i znanja, prof. dr Miodrag Loma 2001. godine brani doktorsku disertaciju Slika Hrista u Helderlinovom pesništvu, objavljenu 2003. godine, baziranu na biblističkim studijama. Helderlinove poetske slike objašnjava odgovarajućim biblijskim koje, na pesnički način, izražavaju religijske doživljaje.

Profesor dr Miodrag Loma objavio je veliki broj naučnih radova. Istovremeno, sa nemačkog na srpski je preveo brojne naučne tekstove, kao i umetničku prozu i poeziju. Izuzetno su dragoceni njegovi kritički prevodi Helderlinovih hristoloških himni pri čemu primenjuje potpunu tekstološku aparaturu za paralelni prikaz svih sačuvanih verzija pesme u prevodu.

Poštovan kao autor i prevodilac, često objavljivan u domaćoj i stranoj stručnoj literaturi, prof. dr Miodrag Loma pojedine svoje naslove posvećuje Valjevcima i savremenicima, kolegama i umetnicima.

Prof. dr Miodrag Loma, predavanje Biblija i književnost, 11. maj, 19 sati, Valjevska gimnazija.