28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • JOŠ JEDNA USPEŠNA GODINA ANĐELA ČUVARA I PINOKIJA IZ VALJEVA
DOK_5661-1024x681

JOŠ JEDNA USPEŠNA GODINA ANĐELA ČUVARA I PINOKIJA IZ VALJEVA

Autor 27/12/2021

Predsednica Udruženja Anđeli čuvari iz Valjeva, Vesna Lazić, master vaspitač u Kreativnoj radionici Pinokio, pored niza uspešnih ostvarenih projekata i konkursa u 2021. godini, napomenula je da su obezbedili 872 novogodišnja paketića za decu iz socijalno ugroženih grupa, dok je poklon za svu decu predstava “Pipi Duga Čarapa” premijerno biti prikazana 29. decembra, od 18 časova, na YouTube kanalu Kreativne radionice Pinokio.

Sa obzirom na činjenicu da na upis u Kreativnu radionicu Pinokio u Valjevu čeka više od 160 mališana, jedan od najobimnijih planova za predstojeću godinu je osposobljavanje smeštajnih kapaciteta, odnosno rekonstrukcija postojećeg prostora za dečje radne sobe u vrtiću Pinokio. No, pre planova, Vesna Lazić je sumirala ostvareno u 2021. godini.

Vesna Lazić, predsednik udruženja Anđeli čuvari i MA vaspitač u Kreativnoj radionici Pinokio u Valjevu

“Godinu 2021. smo započeli sa verom u Boga te smo uz Božiju pomoć i blagoslov realizovali Svetosavsku priredbu pod okriljem našeg vrtića. Kako roditelji nisu mogli da prisustvuju, shodno sprovedenim merama, sve je zabeleženo i snimljeno, a kasnije prikazanona našem sajtu.

Takođe, nesebično smo dali svoj doprinos i obeležavanju Svetosavske akademije na nivou Grada Valjeva čiji smo, nažalost ili na sreću, vredni stanovnici. Projekat je nazvan ,,Sveti Sava i predškolci“ i predstavlja krunu rada dece i vaspitača.

U Kreativnoj radionici Pinokio dolazak svakog godišnjeg doba obeležen je na kreativan i zanimljiv način kako bi znanje bilo dugoročno i slikovito. U svakoj vaspitnoj grupi sprovedene su različite zimske aktivnosti u čije produkte rada uvek može imati uvid.

Kada ne bismo davali svoj maksimum snage, znanja, umeća, onda ne bismo ni obeležavali Dan ljubavi. Ali imajući u vidu koliko je zalaganje stručnog kadra Anđela čuvara i Kreativne radionice Pinokio nismo mogli da ga zanemarimo.

Na konkursu ove godine za udruženja građana udruženje Anđeli čuvari dobilo je projekat „Bezbedno dete u porodici i vrtiću u vreme pandemije Kovid 19“. Aplicirali smo za 530 hiljada dinara, ali odobrena su nam sredstva u visini od 200 hiljada i morali smo revidirati budžet.

kreativan radionica Pinokio Valjevo
Mališani u Kreativnoj radionici Pinokio

Novitet u ovoj radnoj godini je i likovna radionica koju je vodila pripravnica u izdvojenoj jedinici Anđeli čuvari Predškolske ustanove Milica Nožica, koja je naišla na veliko pozitivno iznenađenje i odaziv od strane dece i roditelja.

Takođe, organizovano je i Pinokijevo kreativno popodne koje su sačinjavale kvalitetne, organizovane, usmerene i slobodne aktivnosti dece i nepravedno bivšeg, a diplomiranog vaspitača IJ Anđeli čuvari, PU Milica Nožica.

Obeležen je i Dan žena pripremom osmomartovske priredbe svake vaspitne grupe. Kako pripredbama nisu mogli da prisustvuju roditelji, takođe su snimljene i svima dostupne za primer.

Zatim je, uprkos svemu, došlo proleće koje je probudilo nadu da nije sve tako crno, da se nepravda može prikriti cvećem i prolećem, ali se ne može zaboraviti. Deca nisu ništa kriva, a njihov doprinos da ulepšaju, ušarene i ukrase, ako se ukrasiti može, ovaj svet, je veliki.

Gostovala sam na mnogim lokalnim i državnim televizijama smisleno govoreći o svim aktulenim temama koje se odvijaju unutar zidova, “Anđela čuvara”, ali i od tema koje su od važnosti na nacionalnom nivou.

Praznici, vera, duhovnost, predstavljaju polazne osnove na kojima gradimo detinjstvo naše dece i u čija krila želimo da utkamo poštenje, poverenje i vedro, Uskršnje raspoloženje. Pinokijevci pokazuju naširoko svoje raskošne talente. Mnogi od njih su otkriveni i nadahnuti nagradama sa likovnog konkursa “Smešna čudovišta iz našeg dvorišta” autorke Anite Pešić.

Organizovana je humanitarna akcija za pomoć seoskim školama u okolini Valjeva. Ako ne žele da pomognu oni koji mogu i koji bi trebalo najviše da se staraju Za našu decu, onda se za to pobrinu oni čija su krila možda manja, ali delotvornija. Deca su dobila neophodna sredstva za očuvanje zdravlja u ovim teškim finansijskim i zdravstvenim okolnostima. U saradnji sa organizacijom ,”Operimo ruke, otvorimo srce” sproveli smo tu akciju.

Program povodom Nedelje zdravlja usta i zuba u Kreativnoj radionici Pinokio u Valjevu

Imajući u vidu da naša deca zaista jesu naša deca i da nam je njihovo zdravlje broj jedan, obeležili smo Nedelju zdravlja usta i zuba u saradnji sa stomatološkom službom Doma zdravlja Valjevo pod sloganom “Osmehnite se”. Brojne aktivnosti su pratile ovaj zdravstveni projekat namenjen deci i prikazali smo u dvorištu našeg vrtića poštujući epidemiološke mere.

U toku godinegostovala sam na više Niških televizija, pričala o važnim informacijama humanitarnog karaktera i kvalitetnoj saradnji Udruženja Anđeli čuvari i Udruženja Fros čiji je predsednik Nebojša Saitović.

Uprkos svim nepravilnostima, nelagodnostima, problemima, nevoljama, bespravno nerešenim situacijama, izvedena je još jedna generacija ljudi, možda fizički malih, ali po karakteru, znanju i zvanju, veći od onih koji bi se tako nazvali. Po jedan vaspitač prve i druge predškolske grupe u izdvojenoj jedinici Anđeli čuvari, Predškolske ustanove “Milica Nožica” bez svojih sobnih kolega, organizovali su, i ne tako lako, sproveli i izveli završne priredbe svojih predškolaca.

Došli smo do slave našeg skromnog Grada Valjeva koju su ipak, i bez svojih vaspitačica koje su ih u svemu vodile, usmeravale i pravilno postrojavale, deca podržala. Deca ne bi bila deca kada nedela i probleme ne bi tako lako zaobišla. Bravo za decu, najveći ponos našeg grada.

Vreme je došlo da se zaborave ružne scene, ili možda sprže na letnjem suncu, koje nas podseća da će se ono svakako roditi, sijati i blještati uprkos sivim oblacima koji žele da ga uklone. Ako se sunce hrabro bori, borićemo se i mi. Jedino uz pesmu, igru, radost i ples, lakše ćemo otplesati korake života koji možda nisu uvek laki ali je svaki podjednako važan.

Mališani i vaspitaču u vrtiću Pinokio

Jedan korak napred, nazad dva, uče nas spretnosti i okretnosti u svim životnim situacijama. Održani javni čas, u organizaciji vaspitačice Suzane Jakovljević koja uspešno vodi sekciju plesa “Pinokijeva plesaonica”, bio je pravi način da svi steknemo ove otporne veštine, jer, trebaće nam.

I ove godine dajemo doprinos manifestaciji Tešnjarske večeri i za našu najmlađu populaciju izvodimo predstavu “Mala princeza” koja je pokazala mnogima kako novac ne mora da bude mera, svrha i način kako se nečiji život može promenuti preko noći. Poučno i vrlo smisleno. A zbog epidemioloških mera nismo otvorili vrata našeg dvorišta svih sedam dana kako smo mi to uvek radili.

Razmrdali smo čitav kraj i okolinu svojim učešćem na manifestaciji “Dani šljiva” u Osečini gde su naša deca, naši Pinokijevci, podsetila mnoge šta znači istinska radost, sreća i ovacije bez skrvenih motiva i očekivanja nečega za uzvrat.

A onda je došla i nova školska godina, upešno razrešenih nepotrebnih peripetija i zavrzlama. Deca su i to uspela da prevaziđu i da se udobno smeste u svoje klupe, među sveske i igračke obećavajući i sebi i nama da će opravdati ukazano poverenje i sve platiti svojim radom i trudom. Tako smo ih i učili od prvih dana boravka u našem Pinokiju.

Nakon svih regularno realizovanih roditeljskih sastanaka poštujući sve zakonom propisane epidemiološke mere, organizovana je saradnja sa stručnom službom. Posetio nas je logoped i logopedtkog centra “Fonema” na inicijativu naših roditelja oragizovane su radionice i pregledi na opšte zadovoljstvo svih nas.

Kako nismo u prilici niti poziciji da dobijamo nešto od drugih izvora, naši roditelji uvek znaju kada je pravo vreme za pomoć. Igračke su našle novo zgodno mesto među našom decom gde će sigurno biti upotrebljene na pravi način. Kreativna radionica Pinokio poseduje sveobuhvatan fond najrazličitijih igračaka. No, u vrtićima su, u određenom pogledu, igračke potrošna dobra. Zbog toga ih je neophodno povremeno menjati i obnavljati novim. Raznovrsne igračke podstiču ideje, dok novi sadržaji na decu deluju stimulativno.

Baš to su uvideli roditelji čija su deca u Pinokiju, te su pokrenuli i realizovali akciju i mališanima darovali vredne i kvalitetne igračke za razvijanje motorike od mlađih i edukaciju starijih. Osnovna odlika dečijeg uzrasta je intenzivan rast i razvoj, kao i stvaranje pozitivnih preduslova koji će uticati na zdravlje deteta u čemu važnu ulogu igra faktor fizičke aktivnosti. Naše dvorište je bogatije za tri tobogana koji će pospešiti motoričke aktivnosti, doprineti sveukupnom razvoju kroz igru na čemu smo zahvalni roditeljima.

Nove igračke za KR Pinokio

Ono što stoji kao univerzalna i nezaobilazna preporuka, tokom dosadašnjeg trajanja pandemije, jeste da se uvek teži održavanju fizičke distance, kako između dece (koliko god je to moguće), tako i između odraslih, dok veliku ulogu u prevenciji ima provetravanje prostorija u kojima deca borave, ali inicijativom roditelja, radi dobijanja boljeg kvalitnjta vazduha, posegli smo za komplementarnim rešenjima. U Kreativnu radionicu Pinokio dopremljeni su prečišćivači vazduha. Roditelji su se organizovali, skupili novac i kupili savremene uređaje za sve vaspitne grupe u vrtiću.Uspeli su u najkraćem roku da obezbede za svoju decu prečišćivače vazduha i to šest aparata koji će značajno doprineti očuvanju zdravlja naše dece u Pinokiju.

Osim igre, zdravlje je nophodno i jedinstveno. Prečišćivači vazdha i vode, dopremljeni su u naš objekat. Imajući u vidu zagađenost na nivou Nnašeg Grada, naša deca ne smeju da ispaštaju zbog neracionalne upotrebe raspoloživih sredstava.

Prečišćivač za vodu je obezbedila kompanija Zepter International Srbija kojima dugujemo našu zahvalnost. Prema rečima darodavaca, pri odabiru primaoca donacije, od izuzetnog značaja bila je izuzetna predanost u radu sa decom uz poseban osvrt na osetljive društvene grupe, kao i celokupna dobrobit koje Udruženje Anđeli čuvari i Kreativna radionica Pinokio Valjevo, ostvaruju u socijalnom okruženju i izabrani su od strane Ceptera da dobiju ovu vrednu donaciju kao predstavnik grada Valjeva.

Tu su i nagrade za kreativno mentorstvo i podsticanje dečijeg stvaralaštva na međunarodnom konkursu za decu “Dah letnjeg vetrića, pun krilatih bića” i opet naša deca briljiraju.

Vesna Lazić i dr Mira Jovanović

Neizostavan deo funksionisanja naše ustanove je i saradnja sa stručnim saradnicima a posebno iz oblasti pedagogije. Za vreme trajanja Dečije nedelje pod sloganom Dete je dete da ga volite i razumete, u Kreativnoj radionici Pinokio održali smo niz obrazovnih, kao i zabavnih programa za mališane. Dečija nedelja je prilika da deca ostanu u središtu društvenih nastojanja da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, a to se postiže kontinuiranom brigom o zaštiti, unapređenju i promociji dečijih prava u kojoj učestvuju svi relevantni društveni akteri. Održana je i zapažena radionica za vaspitače “Azbuka osećanja i emocije dece predškolskog uzrasta u vreme Kovid-19 iz perspektive vaspitača i roditelja” koju je vodila profesor dr Mira Jovanović, naš stalni stručni saradnik.

Prepoznatljivi smo po lutkarskom svetu i čaroliji koja se tu stvara, tako da ne treba posebno napominjati koliku pažnju i interesovanje kod dece i odraslih bude naše lutkarske predstave.

Svečanost uručenja priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja

Kruna godine 2021. a pre svega jednog života posvećenog deci, radu i zalaganju za detinjstvo je moja nagrada CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA. Moja malenkost nagradu prima iz oblasti humanitarnog rada i psihosocijalne podrške samohranim majkama i deci iz ugroženih društvenih grupa, 4. decembra 2021. godine, u Teatru Madlenianum, gde je komisija posle 15,godina napravila presedan za nagradu iz navedene oblasti.

Ove godine, ono što je najružnija stvar i sramota je da je udruženje Anđeli čuvari ostalo bez projektnog finansiranja za ishranu dece. Od lokalne samouprave nismo dobili novac za finansiranje projekta ishrane 35 mališana koji besplatno pohađaju naše programe. Za 2021.godinu konkurs za projekte je objavljen u aprilu. Ukupna naša vrednost projektaje 6.831.167,94 dinara, a iznos koji bi trebalo izdvojiti iz budžeta je 1.044.983,94 dinara, odnosno 15 odsto od ukupne sume projekta. Nismo imali podršku Grada, ali srećom, pojavili su se ljudi dobre volje i plemenitog srca koji su razumeli izazove sa kojima se naše Udruženje susreće. Cenivši naš rad, humanu viziju i misiju koju sprovodimo ali i rezultate koje imamo u radu sa decom svih društvenih kategorija, donirali su nam neophodna sredstva za ishranu mališana. Zahvaljujemo se ovim putem prijateljima i ljudima velikog srca iz Globos osiguranja, Beograd.

Kao što svi znamo na nivou grada, gorući problem je broj neupisane dece u vrtić. Napravila bih osvrt na projekat za koji smo konkurisali krajem 2019. godine a ticao se proširenja kapaciteta za prijem u vrtić dece čiji roditelji su u potrazi za zaposlenjem i ne mogu da ga ne pomenem. Na konkursu za dodelu sredstava za otvaranje “Dežurne igraonice” sredstva je dobila igraonica koja više ne radi, dok je projekat udruženja “Anđeli čuvari” odbijen.

Mi smo institucija koja u poslednjih 21 godinu radi samo u pravcu dobrobiti ovog grada i naše dece. Projekat koji smo konkurisali sastojao od se od proširenja prostora za upis nove dece, do natkrivanja dvorišta u svrhu održavanja niza novih kreativnih radionica i realizaciju dečijih programa i manifestacija od javnog značaja (Tešnjarskih večeri, Dečije nedelje…). Na žalost, komisija nije imala sluha za projekat koji bi doprineo rešavanju pitanja neupisane dece.
Uvek postoje oni koji ne žele da vide, čuju, realno donose ocene, procene i odluke, ali i oni koji na drugačiji način kažu ,,hvala“.

Ovaj put, neko je primetio borbu, i tu borbu nagradio. Zahvaljujući donaciji velikog srca, biće renoviran i poptuno opremljen deo prostora za decu koji do sada nije imao potpunu funkciju. Zahvaljujući baš tim ljudima dobre volje koji su nam pomogli za hranu i plaćanje računa, ovog puta, u razgovorima planiramo proširenje prostora kako bismo bili u prilici da upišemo određeni broj dece koja su na listama čekanja.

Mališani iz KR Pinokio nagrađeni na “Batut”-ovom konkursu o zdravoj ishrani

Ima naznaka da ćemo uz podršku humanista, koji dele naše vrednosti, dobiti donaciju, kao i organizovati donatorsko veče za prikupljanje sredstava za proširenje i natkrivanje prostora u Kreativnoj radionici Pinokio, i udruženju Anđeli čuvari, ali o tome bićete na vreme obavešteni. U toku su naši razgovori i planovi za 2022. godinu.

Institut za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“ centar za promociju zdravlja raspisali su likovni konkurs na kom su Pinokijevci, naša talentovana i nadarena deca, imali i učešće i brojne nagrade koje su osvojili.

I za kraj, ali ne manje važno, pozvaćemo Vas, kao i ostale stanovnike našeg grada da 29. decembra, od 18 časova, premijerno pogledaju našu predstavu „Pipi Duga Čarapa“ u adaptaciji, izvođenju i režiji kreativnog tima ,,Pinokio“, naravno, zajedno sa našom decom. I koja tv želi da prikaže predstavu za novogodišnje i božićne praznike rado ćemo im proslediti.

Valjevo novogodišnja predstava za decu kreativna radionica Pinokio
Novogodišnja bajka 2021. je predstava Pipi Duga Čarapa, premijera 29. decembra, od 18 sati

Raspodela paketa je prošle nedelje počela po kategorijama i ove godine uspeli smo da napravimo 872 novogodišnja paketa. Nastavljamo raspodelu i u ovoj nedelji. Na više naših domaćih adresa u Valjevu smo poslali zahteve, slab je odziv, a posebno moram da izrazim zahvalnost našem starom dobrom, humanom Austotermu, Europromu i Dunav osiguranju. Velika i neizmerna zahvalnost donatorima sa strane Globos osiguranju, DDOR osiguranju Novi Sad i Sion Gard doo Beograd.

Hvala Vam na vremenu i izdvojenoj pažnji za kratak presek onoga čime smo doproneli da se sivilo zašareni. Jer život je igra, a mi igrači, pa ko bolji, ko jači!

Želim vam srećne Novogodišnje i Božićne praznike kao i svako dobro u životu!” poručila je predsednica udruženja Anđeli čuvari, Vesna Lazić i master vaspitač u Kreativnoj radionici Pinokio u Valjevu.

Konferencija za novinare udruženja Anđeli čuvari iz Valjeva, održana 27. decembra 2021. godine