28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Valjevska gimnazija – slobodna i bezbedna škola za kreativnost i kvalitetno obrazovanje učenika

Valjevska gimnazija – slobodna i bezbedna škola za kreativnost i kvalitetno obrazovanje učenika

Autor 18/05/2023

U obraćanju javnosti direktor Valjevske gimnazije, profesor matematike, Predrag Jevtić podseća na aktuelna dešavanja u najstarijoj valjevskoj srednjoj školi, uz napomenu da je uvek „bila i da će uvek biti bezbedno i slobodno mesto za rad, boravak i obrazovanje.“

„U subotu je u Jagodini održano Državno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola. Najuspešnija je bila Sofija Mićević VII razred, osvojila je 1. mesto i prvu nagradu sa maksimalnim brojem poena. Mentori su profesori Marijana Stefanović i Veljko Ćirović. Valjevsku gimnaziju je dostojno predstavljala i Ognjana Arsić VII razred. Sofija se plasirala na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu, koja će se održati u Beogradu 28. maja. U planu je i konferencija za novinare sa Sofijom nakon održavanja Juniorske matematičke olimpijade.

U subotu i nedelju u Novom Sadu je održano Državno takmičenje iz hemije za učenike srednjih škola. Najuspešniji je bio Lazar Lazarević III1, osvojio je treće mesto u konkurenciji učenika trećeg razreda i izborio plasman na Srpsku hemijsku olimpijadu, koja će se održati u Beogradu od 8. do 10. juna. Mentor je profesorka Slavica Milić. Na takmičenju su uspešno učestvovali i Jana Jovanović I1, Stefan Božić I2 i Dunja Kovačević II1. Mentor je profesor Momir Stanojević. Predvideli smo i konferenciju za novinare i vaš razgovor sa Lazarom nakon održavanja Srpske hemijske olimpijade;

Foto Dragan Krunić Objektiva.rs Dan-skole-Gimnazija-direktor-obracanje-i-hor

Predstavićemo prvu generaciju maturanata IT smera Valjevske gimnazije, odeljenja čiji su učenici dobitnici najviših nagrada na Državnim takmičenjima iz: matematike, srpskog jezika, filozofije, programiranja, fizike. Članovi školske foto sekcije, članovi novinarske sekcije i urednici šlkolskih časopisa, razredni starešina odeljenja.

Valjevska gimnazija je u saradnji sa Srpskom književnom zadrugom organizovala 31. Poetski konkurs „Desanka Maksimović“. Finale je održano u utorak, 16. maja u svečanoj sali naše škole, proglašen je ovogodišnji pobednik i promovisana zbirka pesama prošlogodišnjeg pobednika. Bili smo domaćini gostima iz: Novog Pazara, Podgorice, Beograda, Sremskih Karlovaca, Jagodine Kuršumlije.

U toku su prijemni ispiti za upis u specijalizovana odeljenja i moramo konstatovati da je izuzetno veliko interesovanje za sva odeljenja.

Posebno bih istakao činjenicu da je po broju zainteresovanih učenika za prijemni ispit u IT odeljenja naša škola na petom mestu, od 40 škola (gimnazija) koje upisuju to odeljenje, više od nas imaju samo dve gimnazije iz Beograda i po jedna iz Novog Sada i Niša. Podatak koji bi trebalo da govori u prilog kvalitetnom radu profesora sa učenicima IT odeljenja.

Bliži se završetak gimnazijskog školovanja još jedne generacije, pa vas molim za malo razumevanja i podrške za njihovu proslavu, muziku, za njihovu mladost, ipak su oni generacija koja je polovinu gimnazijskog školovanja provela onlajn.

Zajedno sa Udruženjem „Valjevski gimnazijalci“ pripremili smo tribinu i razgovor sa dr Miodragom Lomom.

Već večeras, u četrvrtak, 18. maja, organizujemo i tribinu o sportu, a gosti su Branko Kovačević i Bata Đorđević.

U saradnji sa Centrom za kulturu obezbedili smo odlazak svih učenika škole na pozorišnu predstavu „Srećno mesto“. Aktuelna tema i odlična gluma učinili su da naši đaci sa oduševljenjem odgledaju nadahnuto izvođenje predstave.

Srednjoskolke-i-profesorke-u-Pfafenhofenu-krajem-septembra-2022-foto-Valjevska-gimnazija-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

Veliki broj događaja je bio u proteklom periodu: takmičenja, smotre, tribine, prijemni ispiti. Veliki broj dešavanja nas očekuje i u narednim danima: završetak školovanja još jedne generacije maturanata, probna matura, završni ispit, organizacija skening centra, srpske olimpijade naših najuspešnijih pojedinaca.

Sve nabrojano, samo je delić aktivnosti učenika i profesora Valjevske gimnazije. Posebno ističemo podršku u postizanju svih rezultata: roditelja naših učenika, Školske uprave, Grada Valjeva, Ministarstva prosvete. Nijedan uspeh nije pojedinačni i svaka nagrada je deo jednog Tima učenici – profesori – roditelji. Trudimo se da uvek istaknemo značaj i doprinos svih koji su zaslužni, iako nekada nije lako.

Želim da istaknem da je Valjevska gimnazija bila i da će uvek biti bezbedno i slobodno mesto za rad, boravak i obrazovanje naše dece, bez obzira na sve okolnosti. Smatram da je obaveza svih nas da negujemo gimnazijski duh, kako u školi, tako i van nje,“ navedeno je u saopštenju direktora Valjevske gimnazije, Predraga Jevtića.