28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA
11-septembar-Usekovanje-glave-Svetog-Jovana-Krstitelja Eparhija Valjevska Objektiva.rs Valjevo

USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA

Autor 11/09/2022

SPC i vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja u spomen na stradanje Hristovog Preteče.

Sveti Jovan je ceo svoj život neprekidno predstavljao svedočenje da je Isus zaista Bog i Sin Božji. Zemaljski život svetog Jovana okončan je mučeničkom smrću, zbog Iroda Antipa, jednog od četvorice vladara Galileje.

Irod je oterao svoju prvu ženu kćerku arapskog cara Arete, da bi oženio Irodiju, ženu svog rođenog brata koji je još uvek bio živ. Bila je to mešavina preljube i incesta, suprotan svim Božijim i ljudskim zakonima, pa je Jovan Krstitelj sa javnih mesta poručivao Irodu da ne može imati ženu svoga brata, zbog čega ga Irod utamniči.

Irod na svoj rođendan priredi raskošnu gozbu, a Irodijadina kći Salomija, iz obesti, zatraži od Iroda glavu Jovana Krstitelja na tanjiru. Car posla dželata da odseče glavu Jovanu, a Irodija je izbode i naredi da je zakopaju tako da je ikada iko ne pronađe.

Kasnije su i Irod i njegova kamarila okončali živote u bedi i siromaštvu kada im je rimski car Kaligula u svojim osvajanjima oduzeo svu vlast i proterao ih u Španiju.

Usekovanje je u crkvenom kalendaru označeno crvenim slovom, a datum uokviren i to znači da je obavezan post. Tokom godine Svetom Jovanu Krstitelju posvećeno je šest praznika.