27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PROSLAVA SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG
Hram Svetog Nektarija u Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

PROSLAVA SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG

Autor 17/11/2021

Proslava Svetog Nektarija Eginskog, u pravoslavnoj crkvi i među njenim vernicima, je 22. novembra.

Sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog, Isihija, ove godine molitvena svečanost u čast Svetog Nektarija Eginskog počinje bdenjem, u nedelju, 21. novembra, u valjevskom hramu Sv. Nektarija.

Potom je predavanje Njegovog preosveštenstva episkopa austrijsko – švajcarskog, Andreja, na temu “Poređenje Svetog Nektarija Eginskog sa Svetim starcem Danilom Katunakijskim”. Program je planiran istog datuma, od 19 časova, u hramu Vaskrsenja Hristovog.

Sutradan, u ponedeljak, 22. novembra, na dan novovekovnog svetitelja, od 9 časova biće održana Sveta arhijerejska liturgija i rezanje slavskog kolača, u Hramu Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu.

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine, koji je osnovao. Rođen je u Silivriji Trakijskoj 1846. godine u siromašnom domu. Zamonašio se u manastiru Hios 1876. godine. Kao episkop Pentapoljski, za kratko vreme je stekao veliki ugled i u narodu i u Crkvi, pripisuje mu se više od dve hiljade čuda.