15/07/2024
Najnovije vesti
Kupina foto Miloš Bogićević Stave Objektiva.rs Valjevo

DAN KUPINE NA STAVAMA 31. JULA

Autor 28/07/2022

Manifestacija Dan kupine, 14. po redu, biće održana na Stavama u nedelju, 31. jula 2022. godine, uz niz pratećih programa.

U 10 časova počinje prijavljivanje takmičara za najbolje kupine, u čemu uobičajeno učestvuje oko 40 domaćinstava. Već su prijavljeni zasadi kupina iz Suvodanja, Stanine reke, Vragočanice, Sitarica i Bobove.

Na izložbi kupine i proizvoda od kupina produkte svojih domaćinstava predstaviće veliki broj proizvođača, saznajemo od Slobodana Petrovića, predsednika MZ Stave koji poziva sve zainteresovane da učestvuju u takmičarskom programu, uz očekivanje velikog broja posetilaca 14. Dana kupine na Stavama.

Najuspešnije kupinjake ocenjivaće predstavnici Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo.

Pored izložbe kupine, planirano je predstavljanje ručne radinosti, tako da je u pratećem programu i izbor za najlepši štand i najlepši proizvodi od kupina, a obezbeđene su i prigodne nagrade.

U podne je svečanost otvaranja 14. Dana kupine uz kulturno – umetnički program. Proglašenje pobednika i uručenje nagrada je od 14 časova, dok je zabavni program planiran od 15 časova,” kaže Slobodan Petrović, predsednika MZ Stave, pri tome izrazivši zahvalnost na podršci Grada Valjeva u priređivanju manifestacije.

Uobičajeni prateći program Dana kupine na Stavama su i Seoske olimpijske igre. Ovogodišnji finalisti su iz Valjevske Loznice, Beloševca, Poćute i sa Stava. Pobednik će izboriti plasman na regionalno finale, odakle najuspešniji učestvuju na državnom prvenstvu gde je prva nagrada sportski teren kao donacija Sportskog saveza Srbije.

Takođe prateći program je i Reli džipova čiji učesnici prelaze stazu od Stava preko Stanine reke i Medvednika do Suvodanja odakle se ponovo spuštaju na Stave gde ih očekuje ispit spretnosti.

Od 14 časova, u okviru Gastro – festa, biće priređena nadmetanja u spremanju gulaša i prasećeg pečenja. Takmičarima su na raspolaganju dva sata da pripreme svoje specijalitete, pre početka proglašenja pobednika, u 16 sati.

U okviru 14. Dana kupine na Stavama Dom zdravlja Valjevo priređuje “Medicinsko selo” čime će svim prisutnim omogućiti efikasne analize i preglede lekara.

Ovogodišnja cena kupina je od 150 do 180 dinara po kilogramu za organski uzgojenu kupinu, bez herbicida.

U selima na padinama Medvednika brojna domaćinstava, pored ostalog, gaje kupine. Poslednjih godina zasadi obuhvataju površinu od preko 1000 hektara.

Većinu roda prvenstveno plasiraju hladnjačarima, kao i u slobodnu prodaju. Međutim, sve je učestalije da domaćinstava prerađuju voće. Upotpunjavaju ciklus proizvodeći domaće sokove i sirupe, džemove i zdravo domaće slatko od kupina, a sve je to dostupno i posetiocima 14. po redu Dana kupine na Stavama, u nedelju, 31. jula 2022. godine.

Naslovna fotografija – Miloš Bogićević