30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • MINISTAR POSETIO RADOVE NA PUTU IVERAK – LAJKOVAC
predsednik SO Lajkovac Tomislav M gradonačelnik Valjevo Lajkovac brza saobraćajnica

MINISTAR POSETIO RADOVE NA PUTU IVERAK – LAJKOVAC

Autor 23/01/2022

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posetio je brzu saobraćajnicu Iverak – Lajkovac, koja će biti spona između Valjeva i auto – puta Miloš Veliki.

Sa ministrom Tomislavom Momirovićem u obilasku radova bili su gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković i predstavnici kineske kompanije China Shandong International.

Ministar Momirović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac jer stvara uslove za dolazak stranih investitora.

“Planiramo ove godine da otvorimo hiljade novih radnih mesta, od toga će samo jedna fabrika Hansgroe otvoriti oko petsto mesta do kraja godine i svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta. Moram da se zahvalim kineskim partnerima, kompaniji Šangdong, koja je praktično predfinansirala radove u prethodnih godinu i po dana. To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta Miloš Veliki i to je ono o čemu pričamo kada govorimo da ponovo gradimo i izgrađujemo našu državu,” rekao je Momirović.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je da je najveća vrednost ovog projekta to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima.

“Dokaz su dva ugovora koji smo potpisali sa dva nova nemačka investitora, od kojih je jedan već započeo izgradnju svoje fabrike, a drugi će to početi u martu. To znači nova radna mesta, ne samo za Valjevo, već za čitav kolubarski okrug. Moram da najavim, što je i potvrđeno, da ćemo krenuti u izgradnju prve faze bajpas saobraćajnice koja će povezati brzu saobraćajnicu Iverak – Lajkovac sa privrednom zonom, a nakon toga, u drugoj fazi plan je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Dužina prve faze je 2,2 km i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera”.

Predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković ukazao je na značaj brze saobraćajnice za Kolubarski okrug i za Lajkovac, koji je saobraćajno čvorište što otvara i velike privredne mogućnosti.

“Izgradnjom brze saobraćajnice ostvarujemo višedecenijski san povezivanja centra Kolubarskog okruga sa ostatkom Srbije. Sada to činimo povezivanjem Valjeva sa auto-putem “Miloš Veliki”, a to je od velikog značaja za sve opštine Kolubarskog okruga. Imajući u vidu skoro otvaranje dve fabrike u Valjevu, i novih radnih mesta, jasno je koliko je ova saobraćajnica bitna i za Lajkovac”.

Deonica Iverak – Lajkovac dužine 18,3 km sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo sa autoputem Miloš Veliki (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa autoputem Miloš Veliki i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

  Vesti