15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Farma Milakovića najuspešnija na 41. izložbi simentalaca u Lajkovcu
41.-izlozba-krava-simentalske-rase-u-Lajkovcu-2023.-FOTO-Pizon-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Farma Milakovića najuspešnija na 41. izložbi simentalaca u Lajkovcu

Autor 29/09/2023

Milan Milaković iz Mratišića kod Mionice treću godinu uzastopno proglašen je za najuspešnijeg odgajivača na Regionalnoj izložbi priplodnih goveda simentalske rase održanoj u Lajkovcu.

Apsolutna šampionka 41. izložbe je krava Lana, poljoprivrednika Milana Milakovića, koja je u trećoj laktaciji za 350 dana prosečno dala 7.059 litara mleka sa 4,06% mlečne masti. Pored toga, farma Milaković je, prema oceni stručnog žirija, izvela najbolju kolekciju prvotelki, Jagoda je bila najbolja u konkurenciji prvotelki, dok je Rubi trijumfovala u kategoriji junica.

“Uspeli smo u teškoj i sušnoj godini da održimo kondiciju i brojnost grla na farmi. Bez visoke proizvodnje po grlu trenutno u stočarstvu nema nikakve računice. Pojedina grla u laktaciji daju i preko 10.000 litara mleka i tu ima neke matematike. Zbog količine mleka koju predajem, mesečno 25 – 30.000 litara, imam i malo bolju cenu. Međutim, mali proizvođači su u nezavidnoj situaciji jer su zbog male količine mleka prinuđeni da ga daju po niskoj ceni”, naglasio je Milan Milaković koji poseduje farmu sa 80 grla.

Za šampionku u kategoriji krava žiri je izabrao Maru, vlasništvo Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo.

Proslava 100 godina Poljoprivredne škole sa domom učenika u Valjevu (video) – pročitajte OVDE

Najbolju kolekciju krava prikazao je poznati odgajivač Vidosav Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice.

Za najboljeg farmera u opštini Lajkovac proglašena je Zorica Milić iz Jabučja, a najveći proizvođač mleka sa lajkovačke teritorije je Aleksandar Jevrić iz istog sela.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo.

Predsednik žirija dr Pantelić je izjavio da je Kolubarski okrug decenijama u vrhu po kvalitetu simentalske rase goveda: “Mislim da bi pojedini proizvođači iz ovog kraja, a posebno farma Milaković, mogla da nađe svoje mesto i na nacionalnoj izložbi goveda u Nemačkoj. To je ono što ističe ove farmere i govedarsku proizvodnju Kolubarskog okruga: imamo proizvođače koji se na svojim imanjima bave intenzivnom proizvodnjom, koji gaje grla vrhunske genetike, odgajaju ih u dobrim uslovima i siguran sam da sa adekvatnom ishranom postižu kondiciju koju smo videli na izložbi.”

Krava Luna šampionka 40. izložbe simentalaca u Lajkovcu 2022. – pročitajte OVDE

Izložbu je otvorio zamenik predsednika Opštine Lajkovac Obrad Milutinović. Za sve nagrađene obezbeđene su novčane i robne nagrade.

Generalni pokrovitelj 41. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo.

Za Opštinu Lajkovac: PR agencija „Pristup“