27/02/2024
Najnovije vesti

OD SUTRA IMUNIZACIJA PROTIV GRIPA

Autor 07/10/2021

U holu Centra za kulturu Valjevo sutra će početi imunizacija protiv sezonskog gripa vakcinama domaćeg instituta „Torlak“. U pitanju je trovalentna vakcina, koja sadrži tri soja virusa prognoziranih za ovu sezonu, a namenjena je osobama starosti od 18 do 65 godina.

Dakle, stariji od 65 godina ne mogu primiti ovu vakcinu.Dom zdravlja Valjevo je u prvoj isporuci dobio 1.350 doza Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. Biće davane isključivo na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu i biti razdvojene od davanja vakcina protiv KOVID-19.

Zainteresovani sugrađani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje meso, jaja i perje.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi.

Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Preporučeni razmak između vakcine protiv korone i vakcine protiv sezonskog gripa je minimum dve nedelje.