13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • BIJENALE FANTASTIKE U MODERNOJ GALERIJI
Moderna galerija Valjevo Prvo Bijenale fantastike

BIJENALE FANTASTIKE U MODERNOJ GALERIJI

Autor 11/01/2022

Prvo Bijenale fantastike u Srbiji – festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog biće svečano otvoreno u subotu, 15. januara 2022. godine, u 12 časova, u Modernoj galeriji u Valjevu.

Izložba u organizaciji Fondacije Mihajlović – Feniks, koja je predstavljena beogradskoj i novosadskoj publici tokom oktobra i novembra 2021. godine i koju je posetilo preko četiri hiljade ljudi, dolazi u Valjevo.

U Modernoj galeriji u Valjevu biće prikazan izbor od 18 slika sa prvog Bijenala fantastike. Legat Ljube Popovića u kojem se tradicionalno neguje slikarstvo fantastike predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg, žanra. Iskoristite priliku da na jednom mestu uživate u delima ovog velikana Mediale i njenih savremenih naslednika.

Izložba će biti otvorena do 15. februara 2022. godine.

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović – Feniks omogućio je publici da u Beogradu i Novom Sadu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs. Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu dr umetnosti, Katarina Zarić, likovni kritičar, Dejan Đorić i direktor Moderne galerije Valjevo, Vojislav Jovanović.

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade: nagrada Gran pri 1. Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo Zlatokrila iz 2021.godine. Nagrada Perspektiva, za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku Pad iz 2021. godine. Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru – Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru. Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

O predstojećoj izložbi, čije je otvaranje u subotu, 15. januara, u Modernoj galeriji u Valjevu, profesor dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti navodi:

Ne upinjući se da budu originalni, umetnici koji izlažu na ovom Bijenalu umesto toga su sa lakoćom autentični, što znači izvorni i iskreni. Oni slede sopstvene snove, zamisli i maštu, te svojim u slike pretočenim vizijama suštinski obogaćuju već postojeći svet. A posmatrači gladni smisla naći će na tim slikama pitanja koja su žudeli da postave, kao i moguće odgovore na njih

U svemu ovome nema ničeg slučajnog (i samo postojanje „slučaja“ je po definiciji nedokazivo), osim u smislu da se Bijenale „slučilo“, to jest dogodilo. Ono je, zapravo, bilo čak i neminovno, kao ponovno rađanje mitske ptice feniksa. Iz pepela moderne proizvoljnosti koja je pretendovala na apsolut (i, logično, završila u apsurdu), u punom sjaju ponovo se diže bogati dijapazon posebnosti koje teže univerzalnom, kroz figuraciju i fantastiku. Jer, krajnje je vreme da se reč umetnost vrati umeću, veštini da se ta lepota predstavi,” navodi dr Tomić.