13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • U lajkovačkim konacima iz 19. veka uskoro sadržaji iz kulture
Valjevo-vesti-Lajkovac-replika-konaka-naselje-Vojni-krug-jun-2023-FOTO-Pizon-agencija-Pristup

U lajkovačkim konacima iz 19. veka uskoro sadržaji iz kulture

Autor 14/06/2023

Gradnja replika konaka Brene Mihajlović i Radića konaka, spomenika kulture, u lajkovačkom naselju Vojni krug počela je pre skoro 10 godina, na osnovu sporazuma sa Rudarskim basenom „Kolubara“ za preseljenje naseljenog mesta Mali Borak. Parternim uređenjem, preciznije izgradnjom amfitetatra, staza i ograde, završenim ovog proleća, projekat biva zaokružen. Bliži je trenutak kada će konaci biti dati na upotrebu ustanovama kulture.

To je konstatovao i predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković, obilazeći prostor sa zamenikom, Obradom Milutinovićem i rukovodiocem Odeljenja za komunalno-stambene, građevinske i urbanističke poslove, Predragom Mirkovićem.
Pre godinu dana počeli smo finalne radove na konacima. Osim unutrašnjeg uređenja, značajan deo posla predstavljala je izgradnja velikog amfiteatra i uređenje dvorišta. Parterno uređenje je najvećim delom završeno, sledi ozelenjavanje. Čeka nas i opremanje oba objekta nameštajem jer želimo da ih što pre predamo ustanovama kulture na korišćenje. Jedan od konaka trebalo bi da bude zajednička adresa za Gradsku biblioteku i Turističku organizaciju, dok drugi planiramo da posvetimo našem poznatom književniku Radovanu Belom Markoviću. Trudićemo se da sve završimo do gradske slave ili do Dana Lajkovca – 16. septembra, kada ćemo svečano otvoriti konake. Siguran sam da će ovaj prostor služiti Lajkovčanima za brojna kulturna dešavanja u letnjem delu godine. Tako će sugrađani, pored Kulturnog centra i bioskopa koji je renoviran pre par godina, imati još jedno mesto za uživanje u kulturnim zbivanjima – zaključuje Živković.
Navodeći da je kompletne radove finansirala Elektroprivreda Srbije, prema sporazumu o iseljenju Malog Borka za potrebe Rudarskog basena Kolubara.
Ostalo je da komunalno preduzeće uradi kišnu kanalizaciju i da zelenilom i drugim sadržajima bude oplemenjen prostor. Završna faza je koštala oko 15 miliona dinara: parterno uređenje oko 12, a unutrašnje sređivanje konaka tri miliona dinara.
Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture.

Za Opštinu Lajkovac: PR agencija „Pristup“