02/12/2023
Najnovije vesti
Tatjana Tanja Soldatović Manojlović novinarka RTS narodna poslanica Skupština Srbije potpredsednica DS politikolog Srbija Objektiva.rs Valjevo mart 1966.

ZA VEĆA PRAVA OBESPRAVLJENIH

Autor 10/12/2022

Danas je 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, obeležava se pod parolom “Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve”.

Podsećamo, početkom prošlog meseca sa konferencije o bezbednosti novinara, održane u Beču, predstavnici Srbije izjavljuju da Srbija slobodu medija vidi kao jedan od značajnijih delova svog državnog identiteta i demokratskog kapaciteta.

Da li mi, sada i ovde, imamo dostojanstvo, slobodu i pravdu za sve?

Takođe, možda je baš danas poslednji momenat da se zapitate da li za buduće naraštaje ostavljate pravo na sutra u Srbiji i da li od budućih generacija zaslužujete zrno poštovanja za sopstvenu budućnost?

O stanju sloboda, pričamo sa Valjevkom, novinarkom, Tatjanom Manojlović, narodnom poslanicom u Skupštini Srbije.

“Ljudska prava u Srbiji Ustavom su zaštićena, ali imate li i vi utisak da su zapravo samo ideja ili mit?

U osnovna ljudska prava, između ostalog, spadaju prava na život, slobodu kretanja, pravo na zdravu životnu sredinu, slobodu mišljenja i izražavanja, zapošlenje, rad, konkurse za projekte, obrazovanje, pravo na lečenje, državljanstvo itd. A, ako je svako od nas ispratio makar nekoliko glavnih vesti u protekli mesec – dva, jasno mu je da ovde nešto debelo nije u redu.

Institucije su kao pahuljice, dotakneš ih i one nestaju, otope se, preslabe su da bi radile svoj posao! Svu svoju snagu, energiju i volju, ne samo danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, mi koji se bavimo politikom u ime građana u najvišem predstavničkom i zakonodavnom telu, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, moramo ka tome usmeriti – sve, dok ljudska prava uvek i svuda ne budu zagarantovana,” naglašava Tatjana Manojlović, uz prisećanje na dane koji su je, nekako savim prirodno, uputili prema zanimanju kojim se decenijama bavi:

“Kao klinka zapravo sam bila opsednuta sportom, obožavala sam svog oca i sve što je njega interesovalo, pa sam i sama pasionirano pratila fudbal, prenose takmičenja u zimskim sportovima nisam propuštala, a najsrećnija sam bila kada me odvede na mečeve valjevskih bokserskih prvoligaša i košarkaša Metalca… Maštala sam da budem sportski novinar.

Trenirala sam rukomet, kasnije, što mislim da je jako važno, zbog mentalne stabilnosti, sportskog takmičarskog duha, razvijanja socijalne inteligencije i dobrog balansiranja, pozicioniranja u grupi. Uporedo sam, od prvog osnovne pokazivala volju i dar za bavljenje glumom, recitovanjem, javni nastup doživljavala kao izazov, strastveno čitala knjige i lako se pisanjem izražavala.

Odrastajući pored ujaka koji je bio novinarski vuk, vanserijskog gabarita, nije bilo dileme da sebe projektujem u toj branši. Sve vreme sam zapravo znala da to jeste moj poziv, moja misija i nekako sam se sve vreme spremala za to. Kasnije su mi se, otvaranjem dopisništva RTS snovi učinili ostvarim,” priseća se Tanja Manojlović.

“Žene u novinarstvu danas i onda kada sam ja počinjala da se njim bavim – prilična je razlika.

Sada je mnogo više žena u novinaratvu, ne samo zato što smo to područje osvojile, više jer tokovi novca, moći i uticaja zaobilaze one koji su izvršioci posla. Na pozicijama urednika, direktora, tamo gde se kroji i odlučuje – ipak su i dalje muškarci.

Kada sam počinjala da se bavim novinarstvom, nisam imala hrabrosti da se predstavim kao novinarka, imajući oko sebe te bardove časne profesije, sveznajuće, nedodirljive autoritete. Trebalo je vremena i pohvala onome što radim, da bih se odvažila da sebe nazovem novinarkom. A, plivala sam u tim vodama lako i uživala u svom poslu, smatrajući srećom i posebnom privilegijom što se bavim onim što toliko volim. I danas je tako.

I sada, kada sam se privremeno premestila u poslaničku klupu, pojedini mi zameraju što govorim “novinarski”, a ne kao političarka.

Zapravo, samo sam tokom decenija, do perfekcije razvila dar da ljude oko sebe čujem i razumem i njihove potrebe i probleme verbalizujem. Zadovoljstvo mi je da se zalažem za veća prava svih obespravljenih, da se trudim i da doprinosim poboljšanju,” rekla je Tatjana Manojlović za Objektiva.rs.

Podsetimo da je Tatjana Manojlović, višestruko nagrađivana novinarka, autor brojnih dokumentarnih i putopisnih emisija, poput “Pravo na sutra” o životu Srba na Kosovu i Metohiji, kao i serijala “Zrno poštovanja” o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Takođe, prethodnih dana tokom zasedanja Skupštine Srbije, u svojim debatama je ukazivala na alarmantna pitanja iz domena prava i zdravstvene zaštite, kao i na goruća pitanja iz svog rodnog grada (video možete pogledati OVDE).