14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SVETI LUKA i SVETI PETAR CETINJSKI
Sveti-Luka-i-Sveti-Petar-Cetinjski-31-oktobar.jpg Objektiva.rs Valjevo

SVETI LUKA i SVETI PETAR CETINJSKI

Autor 31/10/2022

SPC i vernici, 31. oktobra, obeležavaju dva praznika, posvećena Svetom apostolu i jevanđelisti Luki i nedavno kanonizovanom Svetom Petru Cetinjskom. Predstavnici su različitih epoha.

Srpska pravoslavna crkva i vernici 31. oktobra obeležavaju praznik Sveti Luka, u narodu poznatiji kao Lučindan. Sveti Luka je zaštitnik lekara i zdravstvenih ustanova.

Jevanđelista Luka, Grk po rođenju, pre krštenja neznabožac, jedan je od apostola. Po zanimanju lekar, bio je izuzetno obrazovan, sa velikim darom za slikarstvo. Sveti Luka se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa, jer je naslikao tri ikone Bogorodice. Veruje se da su te ikone najsličnije pravom izgledu Hristove majke. Takođe, tvorac je ikona apostola Petra i Pavla.

Mnogi Srbi slave Svetog Luku kao krsnu slavu. Iako je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom, na ovaj dan ne bi trebalo raditi nikakve teže poslove. Prema narodnim običajima za Lučindan u Srbiji domaćinstva opasuju torove crvenim koncem kao zaštitu od vukova jer se očekuje zima, pa otuda i izreka: “Sveti Luka – sneg do kuka.” U Crnoj Gori kažu da je duga – pojas Svetog Luke, pa, ukoliko je vidite, znači da moli boga za nas.

Sveti-Petar-Cetinjski.jpg

Sveti Petar Cetinjski se obeležava kao zavetni praznik uz crveno slovo u kalendaru. Prema zapisima vladike Nikolaja, “ceo svoj život viteški posvetio svome narodu” da bi izmirio zavađene porodice i odbranio zemlju, a čuvena je njegova pobeda nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Sveti Petar, Mitropolit cetinjski rođen 1. aprila 1749. godine u Njegušima od oca Marka i majke Marije, rođene Martinović. Posle 46 godina arhipastirovanja prestavio se u Gospodu, u Cetinjskom manastiru, 1830. godine.