28/02/2024
Najnovije vesti
Koncert-Zavestanje-KUD-Krusik-Zorica-Vlada-Spasojevic-KUD-Kosta-Abrasevic-Katarina-kzn-najava-prenosi-Objektiva.rs FOTO Borka M

FOLKLORNI KONCERT „ZAVET, METOH I JA“

Autor 31/01/2023

U četvrtak i petak, 2. i 3. februara 2023. godine, od 19 sati i 30 minuta, biće održani folklorni koncerti „Zavet, Metoh i ja“.

U okviru projekta „Zaveštanje“ čija realizacija traje od 2020. godine, kada je održan prvi koncert, KUD „Kosta Abrašević“ iz Valjeva ove godine, nakon zdravstvene pandemije, nastavlja program u saradnji sa KUD „Krušik“ i Kamernim horom „Emanuil“ iz Valjeva.

Prve večeri, na koncertu zakazanom za 2. februar, od 19 u 30, nastupaju i gostujući ansambli „Kopaonik“ iz Leposavića sa Kosova i Metohije, kao i „Sveti Đorđe“ iz Beograda. Tokom dva sata programa, pored folklornih numera program upotpunjuju i narativno – scenskih igrokazi bazirani na istoriji i narodnoj tradiciji.

Prema rečima Valjevca, Vladimira Spasojevića, bivšeg člana KUD Abrašević, soliste Nacionalnog ansambla Kolo i folklornog umetničkog rukovodioca koji duže od dve decenije živi i radi u Torontu, koji je sada priredio scenario i režiju za koncerte „Zavet, Metoh i ja“ nastupi tokom obe večeri pružiće jedinstven ugođaj poštovaocima narodnih igara, istorije i tradicije.

Moja ideja bila je da objedinimo većinu kulturno – umetničkih društava iz Valjeva i da se priključe ovom projektu jer smatram da imamo snage jer je Valjevo značajan kulturni centar amatera koji to mogu da iznesu. Onda se vreme malo „otelo“ i korona i morali smo da odlažemo,“ kaže Spasojević pojasnivši da je sada kao bitan gost u „Zaveštanje“ uključen Đorđe Lakušić, umetnički direktor i koreograf, sa KUD Kopaonik iz Leposavića, dok je jednako važan koreograf Dejan Milisavljević Dečanac, koji je iz Mičigena često dolazio i radio sa KUD „Kosta Abrašević“.

Prvi deo programa, sat i 20 minuta, je tematski deo programa. Posle toga ćemo najaviti i treći deo „Zaveštanje“. I tu bih baš voleo da napravimo veći deo novog programa. To je obiman posao, ali mislim da ćemo moći i da ćemo proširiti osnovu i, osim KUD Krušik, i drugi ansambli imaju otvoren poziv da se priključe. Svi naši Valjevci iz folklora znaju da, ako sam mogao bilo šta da im pomognem, bio sam tu,“ kaže Spasojević, i dodaje:

„Obično, svi se nešto dele, pa prave svoje. To je posle postala moda. Ja na to nisam gledao. Možda to deljenje i umnožava, ako ljudi sarađuju. Tako da ne smatram da je to pogrešno.

KUD Kosta Abrašević Valjevo decembar 2022 foto Dragan Krunić Objektiva.rs
“Vranjska svita” u izdođenju KUD “Kosta Abrašević” iz Valjeva

Na probi sam gledao koliko su ova deca zahvalna za rad. Sada sam video i decu u KUD Krušik i u KUD Kosta Abrašević, i – nema razlike. Pažljivi su, posvećeni, slušaju i rade sve što je u njihovoj moći,“ naglašava Spasojević koji pri tome napominje da predstojeći koncerti sadrže istorijsku nit koja povezuje pripremljene igračko – scenske sadržaje obrađujući tradiciju i predanje kroz vekove, uz igru, pesmu i naraciju.

Prema njegovim rečima, nakon tematskog dela, prisutni će imati priliku da uživaju u takozvanom „Morava River Dance“ stilu, prvi put izvedenom 2006. godine u Centru Sava sa Studentskim ansamblom Španac, potom u Torontu sa mladim članovima folklornih društava i sada u Valjevu.

Druge večeri, u petak, 3. februara, takođe od 19 sati i 30 minuta, na dvočasnom koncertu nastupaju valjevski ansambli, KUD „Kosta Abrašević“ i „Krušik“ uz Kamerni hor „Emanuil“. Tom prilikom tematski deo će biti nešto kraći, a drugi deo programa biće poput godišnjeg koncerta, uz mnoštvo slika i momenata koji će, možda još interesantnije, ispuniti program druge večeri.

Koncert-Zavestanje-KUD-Krusik-Zorica-Vlada-Spasojevic-KUD-Kosta-Abrasevic-Katarina-kzn-najava-prenosi-Objektiva.rs FOTO Borka M
Zorica Ćosić, sekretar KUD „Krušik“, scenario i režija – Vladimir Spasojević i umetnička realizacija – Katarina Bogutović

U pripremu folklornih koncerata „Zavet, Metoh i ja“ uključeni su iskusni stvaraoci vrhunskih dometa. Scenario i režiju pripremio je Vladimir Spasojević, umetnička realizacija – Katarina Bogutović, umetnički direktor i koreograf – Đorđe Lakušić, umetnički direktor – Luka Tešanović, umetnički rukovodilac – Goran Janković, dirigent – Vanja Urošević, kostimograf – Snežana Milković, dizajn – Nemanja Lukić i Vladan Dodevski.

Cena ulaznica je 400 dinara i biće u prodaji na biletarnici Centra za kulturu Valjevo. Radno vreme blagajne u dane koncerta, u četvrtak i u petak, 2. i 3. februara 2023. godine, je od 18 sati do 19 sati i 30 minuta.