30/05/2024
Najnovije vesti
Sadnice-na-Vidraku-Agrorazvoj-i-SrbAtom-uz-podrsku-Ambasade-Maroka-posadeni-javor-i-lipa-prenosi-Objektiva.rs-Valjevo

ZASAĐENO 20 SADNICA LIPE I JAVORA NA VIDRAKU

Autor 28/12/2022

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije “SRBATOM”, u saradnji sa gradom Valjevom i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje 20 sadnica lipe i javora u parku na Vidraku u Valjevu, u okviru projekta “Zelena Srbija”.

U prethodnom periodu projekat je realizovan u saradnji sa ambasadama, a podršku akciji sadnje drveća u Valjevu pružila je Ambasada Maroka u Srbiji.

Zahvaljujući radi realizacije projekta, Dragutin Kuzmanović, direktor “Agrorazvoja” je podsetio na prošlogodišnju akciju sađenja crnog bora na Divčibarama, a sada je saradnja nastavljena sađenjem lišćari na Vidraku u Valjevu.

“Cilj svega je pošumljavanje i ozelenjavanje svih lokalnih samouprava u našoj Republici, tako da “Agrorazvoj” i Grad Valjevo podržavaju ovu akciju. Uspeli samo u toku ove godine da posadimo 173 stabla novih sadnica u park šumi Pećina, tako da sve akcije koje su vezane za pošumljavanje i ozelenjavanje našeg grada, mi apsolutno podržavamo.”

Realizacija projekta je počela pre tri godine. Godišnje je organizovana sadnja drveća u deset gradova i opština Srbije, kaže Peđa Ivanović iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije “Srbatom”.

“Lokalne samouprave su prepoznale ovakvu vrstu akcije kao idealno, da se pobrinemo i za zelenilo i prirodu koja nas okružuje. Naša želja je da ovaj projekat nastavimo da sprovodimo, s obzirom na to da imamo velika interesovanja i drugih gradova po Srbiji. Zahvaljujemo još jednom gradu Valjevu na ovoj prilici i nadam se najboljoj mogućoj saradnji u narednom periodu i da ova akcija zaživi na pravi mogući način.”

Đorđe Čolić, diplomirani inženjer šumarstva iz “Agrorazvoja valjevske doline” priželjkuje nastavak plodotvorne saradnje.

“Mi smo sa Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije dogovorili određenu vrstu autohtonih lišćara, školovanih sadnica. To su sadnice lipe, koje su svojim dimenzijama i svojom morfologijom stvarno kvalitetne, kao i dekorativne sadnice javora, koje imaju i dekorativnu krošnju i boju lišća. Nadamo se nastavku saradnje i još većem broju sadnica.”

Cilj projekta “Zelena Srbija” je zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje zemljišta.