04/03/2024
Najnovije vesti
Moderna galerija Valjevo Art Fest

FESTIVAL FILMOVA U MODERNOJ GALERIJI U VALJEVU

Autor 02/09/2021

Udruženje građana Centar za gerilski film iz Beograda, nakon nekoliko uspešnih filmskih projekata, pokrenulo je novi filmski festival ART FEST. Art fest posvećen je isključivo filmovima o umetnosti i umetnicima. Ove godine biće održan od 2. do 5. septembra, u šest gradova, a jedan od domaćina je Moderna galerija u Valjevu.

Tokom četiri večeri Art festivala u Modernoj galeriji u Valjevu, na repertoaru je 14 filmova o umetnosti i životima umetnika. Svečano otvaranje i zvanična selekcija su planirani za večeras, od 20 sati i 30 minuta, nakon čega slede projekcije filmova: Naod, Maestro i Bard Lazareva grada.

Sutra, 3. septembra, u Modernoj galeriji u Valjevu, program počinje od 18 časova, takođe uz prikazivanje tri filma: Andaluzijska romansa, Šajtinac i Slikar i beračice grožđa. U nastavku programa, od 20 časova i 30 minuta, u zvaničnoj elekciji su projekcije dva filma: U potrazi za maestrom i Od zrna do slike.

Treće veče Art festa u Modernoj galeriji u Valjevu počinje u subotu, od 18 časova, projekcijom filma Lavirinti Igora Vasiljeva, dok su na programu zvanične selekcije, od 20 sati i 30 minuta, filmovi: Katarina Ivanović, U zavičaju posle smrti živeti i Život iza zavese.

Završnica Art festa u Modernoj galeriji u Valjevu je u nedelju, 5. septembra 2021. godine, od 18 časova, uz informativni program i projekcije filmova Isidora i “90 godina igre”.

Istovremeno, manifestacija će biti održana i u: Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu, Kreativnom filmskom centaru i Centaru za kulturu u Požarevcu, Kulturno -obrazovnom centru u Šidu, zatim u Karlovačkoj crtačkoj školi u Sremskim Karlovcima i u Ustanovi za kulturu u Sjenici.

Prema navodima organizatora, Miroslava Bate Petrovića, Filmski festival tematski je orijentisan prema umetnosti i umetnicima, do sada nije postojao u Srbiji, ni u kakvoj formi, obimu, pa ni u ideji. Sada je pokrenuta ovakva manifestacija, kao nova i originalna, koja će imati više kurioziteta po kojima će se razlikovati, ne samo po tematici, od svih do sada poznatih u našoj zemlji: biće simultano održavan u više gradova Srbije; broj gradova koji bi učestvovali u jednom ovakvom festivalskom lancu (u budućnosti) nije ograničen, ali je važno da ima bar jednu veliku umetničku ličnost ili neko umetničko događanje po kome, ili po čemu, ga šira javnost prepoznaje; svaki učesnik ima svoj nezavisni žiri i dodeljuje svoja priznanja.

U konkurenciji mogu da budu sve vrste umetnosti ili umetnika o kojima je snimljen film: slikarstvo, skulptura, grafika, keramika, primenjena umetnost, umetnička muzika, pozorište, balet, opera, književnost (poezija i proza), film, fotografija, video-art, naiva (u svim oblastima), umetnički ples, arhitektura itd. Osnovne vrednosti za kojima će se tragati su: originalnost, univerzalnost, unikatnost, istorijska vrednost i humanost.

Ove 2021. godine organizovan je tzv. „Nulti festival“, što znači da je inicijtor, Centar za gerilski film, odabrao filmove iz postojećeg arsenala poslednjigh 10 godina i s tim programom napravio, u četiri dana, simulaciju budućeg festivala. Tek posle, s proverenim iskustvom, biće raspisan konkursni poziv za 2022. godinu, i to regionalnog karaktera.

Sufinansijer manifestcije je Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a značajnu pomoć pružio je i prijatelj festivala, Izdavačka kuća 4S iz Beograda.

Foto Dragan Krunić