15/06/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

KONCERT U MUZIČKOJ “NOVI VOKALNI ZVUK”

Autor 27/10/2022

Muzička škola “Živorad Grbić” priređuje koncert pod nazivom “Novi vokalni zvuk”, beogradskog ansambla “Almaz”, u petak, 28. oktobra, od 18 časova.

Projekat su podržali SOKOJ-a i Italijanski Institut za kulturu u Beogradu, uz ideju ispitivanja granica zvuka solističke i kamerne vokalno – instrumentalne muzike. Umetnici će izvesti dela savremenika, italijanskih i srpskih kompozitora, koji su u kompozicijama upražnjavali neuobičajene tehnike izražavanja (teatarske tehnike, elektroniku, šumove), kao i savremena dela tradicionalnija u pogledu muzičkog izražavanja.

Na programu su dela Ivane Stefanović, Isidore Žebeljan, Vita Palumba, Dejana Despića, Milana Đurđevića i Miroljuba Rasinskog.

Na koncertu “Novi vokalni zvuk” u valjevskoj Muzičkoj školi nastupaju Ljubica Damčević, sopran i violina; Kristina Ašković, sopran; Jovana Nikolić, klavir i Petar Marković, klavir.

Ljubica Damčević, sopran i violina – master studije violine je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler. Tokom školovanja ostvarila je značajne uspehe na takmičenjima i održala veliki broj koncerata. Po završetku studija počinje radi u pozorištu, kao kompozitorka i violinistkinja, performerka i glumica. Pored pedagoške delatnosti u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”, aktivna je i kao orkestarski muzičar.

Kristina Ašković, sopran – diplomirala je na Odseku za solo pevanje FMU u Beogradu u klasi Nikole Mijailovića. Osvojila je prva mesta na međunarodnim i regionalnim takmičenjima solo pevača, a kao posebno iskustvo ističe čuveno svetsko takmičenje “Marija Kalas”, gde je učestvovala u polufinalu. Održala je solističke koncerte širom Srbije, Grčke, Nemačke, Rusije i drugih zemalja Evrope. Više od decenije se uspešno bavi pedagoškim radom. Trenutno je u statusu slobodnog umetnika.

Jovana Nikolić, klavir – na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je u klasi prof. Nevene Popović. Paralelno se usavršavala na “Scuola Cantorum” u Parizu u klasi Eugena Inđića. Studirala je na “Hochschule für Musik” u Karlsrueu u klasi prof. Mihaela Udea i prof. Markusa Štangea gde je završila redovne i master studije, kao i “Konzertexamen” za kamernu muziku. Dobitnica je brojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar. Radi kao klavirski saradnik u Muzičkoj školi za talente u Ćupriji.

Petar Marković, klavir – diplomirao je na FMU u Beogradu 2000. godine na klavirskom odseku u klasi mr Jokut Mihajlović. Specijalističke studije iz uže umetničke oblasti klavir specijalizira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi dr Biljane Gorunović. U toku studiranja angažovan je kao umetnički saradnik na FMU u Beogradu na katedri za solo pevanje. Održao je brojne nastupe u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Od 2014. godine radi u zvanju višeg umetničkog saradnika na FILUM-u u Kragujevcu.

Muzička škola u Valjevu, koncert “Novi vokalni zvuk”, 28. oktobar, od 18 časova.