18/07/2024
Najnovije vesti
okrugli sto proza Radovan Beli Marković Matična biblioteka Ljubomir Nenadović Valjevo Objektiva.rs

VEČE SEĆANJA NA RADOVANA BELOG MARKOVIĆA NA KOLARCU

Autor 26/01/2023

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva u saradnji sa Centrom za predačku delatnost Zadužbine Ilije M. Kolarca iz Beograda priređuje književno veče „Kroz kapije budućih vremena – proza Radovana Belog Markovića“.

Književno veče je proisteklo iz istoimenog naučnog skupa, i zbornika radova, o prozi pisca Radovana Beli Markovića održanog sredinom maja prošle godine u Muzeju zavičajnih pisaca pod organizacionim okriljem valjevske Biblioteke.

Na večerašnjem skupu u Beogradu, pored Violete Milošević, direktorke Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva učestvuju profesor dr Radivoje Mikić, profesor dr Snežana Samardžija, profesor dr Aleksandar Milanović i dr Milica Kecojević.

Prema rečima profesora doktora Radivoja Mikića, Radovan Beli Marković je, paradoksalno, u srpskoj književnosti bio najveći pesnik među onima koji nisu koristili stih kao izražajno sredstvao.

Novinar Miloš Jevtić Odgovori #Matična biblioteka Valjevska gimnazija Violeta Milošević FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Spajajući leksiku Dositejevog doba sa elementima preuzetim iz naše usmene i srednjevekovne književnosti, Radovan Beli Marković je izgradio jedan osoben jezik koji je toliko udešen da se efekti njegove upotrebe mogu upoređivati samo sa onim što pesnici i to oni najveći traže od jezika. Ali je i sintaksa proze Radovana Belog Markovića zasnovana na svakovrsnim odstupanjima od svih pravila kojima na jezik iole osetljiv pisac mora pre ili kasnije da okrene leđa… A na taj način jeziku pristupaju najveći pisci, Radovan Beli Marković je jedan od njih,”

Beli Marković u svojim romanima i pripovetkama ovekovečava duh prohujalih vremena iz kolubarskog kraja i, kako je govorio „Belog Valjeva“. Svojim, jedinstvenim i prepoznatljivim, pripovedačkim stilom očuvao je jezičku arhaičnost ovog podneblja.

Objavio je romane: Palikuća i Tereza milosti puna, Lajkovačka pruga, Limunacija u Ćelijama, Poslednja ruža Kolubare, Knez Miškin u Belom Valjevu, Devet belih oblaka, Orkestar na pedale, Kavaleri starog premera, 2008. godine objavljuje Kolubarsku trilogiju objedinivši romane: Lajkovačka pruga, Limunacija u Ćelijama i Poslednja ruža Kolubare, zatim Gospođa Olga, Putnikova ciglana, Plava kapija i 2021. godine Stojna vetrenjača.

Stvaralaški opus obuhvata i pripovetke: Crni kolač, Švapska kosa, Godine raspleta, Živčana japija, Stare priče, Setembrini u Kolubari, Male priče, Aša, Ćorava strana, izabrane i nove priče, Priče iz 2010. godine i O svemu će pričati Gavrilo iz 2011.

Dela Radovana Belog Markovića su u antologijama objavljenim na srpskom, ruskom, nemačkom, francuskom, engleskom, bugarskom, ukrajinskom i makedonskom jeziku. Pojedine pripovetke su radiofonski zabeležene na Drugom i Trećem programu Radio Beograda. Spesifičnosti njegovih književnih ostvarenja bile su baza brojnih naučno – istraživačkih radova i tema doktorske disertacije.

Radovan Beli Marković rođen je 10. oktobra 1947. godine u selu Ćelije. Bio je član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra i Matice Srpske. Preminuo je na Bogojavljenje, 19. januara 2022. godine.

Književno veče „Kroz kapije budućih vremena – proza Radovana Belog Markovića“

večeras, 26. januara 2023. godine, od 19 sati i 30 minuta,

u maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.