21/06/2024
Najnovije vesti
Nagrada Ljubomir P. Nenadović Matična biblioteka Valjevo FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

URUČENJE NAGRADE “LJUBOMIR P. NENADOVIĆ”

Autor 20/09/2022

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” Valjevo priređuje svečanost uručenja književne nagrade “Ljubomir P. Nenadović” u četvrtak, 22. septembra 2022. godine, u 12 časova, u porti Crkve Svetih Arhangela u Brankovini.

Žiri, u sastavu: predsednik – prof. dr Radivoje Mikić, i članovi: prof. dr Mihajlo Pantić i urednik časopisa “Putopis”, Vladimir Šekularac, ovog puta je izabrao da nagrada “Ljubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u sezoni 2021/22. pripadne književnici iz Smedereva, Sanji Domazet za roman “Na kafi kod Šekspira” objavljenog u izdanju “Službenog glasnika”.

Podsećamo, nagrada “Ljubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku je ustanovila 2014. godine Matična biblioteka iz Valjeva koja nosi ime ovog valjevskog književnika i putopisnog velikana. Nagrada obuhvata Svečanu povelju i novčani iznos.

Prvi dobitnik nagrade “Ljubomir P. Nenadović” za 2014. godinu bio je Milsav Savić za knjigu “Dolina srpskih kraljeva”; potom, Radmila Gikić Petrović za “Koreja Post Skriptum”; 2016. godine dobitnik je akademik Ljubomir Simović za putopis “Do Oba i Huangpua”, dok je naredne 2017. nagradu osvojio Laslo Blašković za knjigu “Gle! Bedeker jednog lakomislenog Kanta”. Godine 2018. dobitnik je Stevan Tontić za “Ta mjesta”, zatim Aleksandar Laković za ostvarenje “Hilandar i Sveta gora između mita i stvarnosti”. Nikola Popović je nagrađen 2020. godine za “Skice za plovidbu” i 2021. godine nagradu “Ljubomir P. Nenadović” osvaja Miro Vuksanović za knjigu “Brojčanik – putopisni dnevnici”.

Prema navodima organizatora, težeći da izdejstvuje istinsku obnovu autentičnog srpskog putopisa, kojem pripada i putopisni opus Ljubomir Nenadovića, Matična biblioteka iz Valjeva pokrenula je niz sadržaja u vezi datog žanra, smeštenih u okvir manifestacije i almanaha – časopisa Ljubini dani. Vrednost nagrađivanih ostvarenja i zvučnih imena dobitnika, svedoče da je ova Nagrada već uticala i da tek treba očekivati istinsku obnovu srpskog putopisa, žanra koji je u prošlosti dosezao zvezdane trenutke.

Program svečanog uručenja nagrade “Ljubomir P. Nenadović” zakazan je za četvrtak, 22. septembra 2022. godine, od 12 sati, u porti Crkve Svetih Arhangela u Brankovini.