04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • LAKIĆEVIĆ: INSPEKCIJE PODNELE VIŠE OD 60 ZAHTEVA ZA POKRETANJE PREKRŠAJNIH POSTUPAKA
Zoran-Lakicevic-ministarstvo-energetike-i-rudarstva Beograd Serbija Objektiva.rs Valjevo pelet

LAKIĆEVIĆ: INSPEKCIJE PODNELE VIŠE OD 60 ZAHTEVA ZA POKRETANJE PREKRŠAJNIH POSTUPAKA

Autor 09/09/2022

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike rade sve što je moguće kako bi se stabilizovala situacija na tržištu peleta.

Doneta je Uredba o ograničenju visine cena, odluka o zabrani izvoza, svakodnevno su inspekcije na terenu, Vojske Srbije pomaže u krčenju šumskih puteva kako bi se stabilizovala situacija, rekao je Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

“Dok se država nije uključila, pelet gotovo da nije bilo moguće kupiti, cena je bila višestruko veća, a danas je situacija mnogo bolja, što su pokazale i kontrole i inspekcije.

Situacija nije potpuno stabilna, ali radimo sve da obezbedimo dovoljne količine i danas peleta sigurno ima više nego početkom leta. Preduzimamo sve korake da obezbedimo dodatne količine sirovog drveta i JP Srbijašume, uz podršku Vojske Srbije, koja pomaže u krčenju šumskih puteva na teritoriji opština Lebane, Brus, Knjaževac i očekujemo u narednim danima da se još više stabilizuje tržište i da oko 110.000 domaćinstava u Srbiji, koliko se procenjuje da koristi ovaj energent, lakše dođe do peleta“, izjavio je Lakićević.

On je rekao da je istovremeno tražnja za peletom povećanja za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i istakao da će kontrole biti nastavljenje.

“Inspekcije su na terenu sve vreme, do sada su koordinisane kontrole bile u 81 lokalnoj samoupravi, kod 297 stovarišta, prodajnih mesta, fabrika peleta, prilaznih puteva, privatnih placeva, pijaca.

Od toga je kod 227 subjekata utvrđeno da poseduju svu dokumentaciju. Kod onih kod kojih su utvrđene nepravilnosti, a njih je za sada više od 60, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i zaplenjena je roba“, izjavio je Lakićević, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.