30/05/2024
Najnovije vesti
Sveti Trifun prenosi objektiva.rs

SVETI TRIFUN

Autor 14/02/2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 14. februara, proslavljaju Svetog Trifuna. Istog dana obeležavan je Sveti Valentin. Oba sveca su, pored ostalog, zaštitnici iskrene ljubavi.

Vladika Nikolaj Velimirović u “Ohridskom prologu” piše da je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača rimskog cara Dakija, kao i o isceliteljskim moćima i skromnosti Svetog Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći kćeri cara Gordija. Sahranjen je skromno u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije. Prema narodnom verovanju, na ovaj dan svetitelj u zemlju pobode ugarak i budi prirodu.

U Srbiji se, po starom verovanju, orezuju vinogradi. Svetac se proslavlja i kao krsna slava, a vinogradari prave veliku gozbu. U tradici je da se za slavu spremi raskošna mrsna trpeza. Slave i gostioničari, a prema narodnoj tradiciji, vino ne smeju da naplaćuju. Ako pada kiša, veruje se da će biti bogata letina.

SVETI VALENTIN

Vladika Nikolaj piše i o Svetom Valentinu, episkopu u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru. Sveti Valentin je živeo u trećem veku, za vreme cara Klaudija, kada je hrišćanska crkva bila jedna. Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine. SPC Dan Svetog Valentina obeležava 30. jula, odnosno 13. avgusta, ali ne kao zaštitnika zaljubljenih. Sveti Valentin je 1969. godine izbrisan iz kalendara rimokatoličke crkve.

DAN ZALJUBLJENIH

Međutim, vremenom je 14. februar postao prepoznatljiv kao Dan zaljubljenih. Sredinom 18. veka u Velikoj Britaniji bilo je popularno slanje ljubavnih poruka napravljenih od papira ukrašenog čipkom. Dan zaljubljenih biva sve popularniji, ali i komercijalniji u svetu, tako da je, prema broju poslatih čestitki, odmah iza novogodišnjih i božićnih praznika.