28/05/2024
Najnovije vesti

VUK JEREMIĆ POSETIO LUKAVAC

Autor 10/05/2022

U pratnji tri narodna poslanika Narodne stranke, Stefana Jovanovića, Vladimira Gajića i Ivane Parlić i rukovodstva valjevskog odbora, Lukavac je posetio Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Ova poseta upriličena je kao znak podrške meštanima ovoga sela koje se suočava sa problemom istražnih radnji za iskopavanje litijuma i problema nastalih njihovim početkom radova.

Sada već čuvena prodavnica u Lukavcu postala je glavna “baza” za razgovore na ovu temu. A zainteresovanih za razgovore na ovu temu bilo je kao i uvek u dovoljnom broju.

Vuk Jeremić nema dilemu na osnovu svega viđenog šta treba uraditi, jer po njemu u Skupštini Srbije treba izglasati zakon koji podrazumeva uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora na period od 100 godina. Po Jeremićevim rečima prisutni narodni poslanici će svim sredstvima nastojati da u Skupštini Srbije izdejstvuju uvođenje ovog zakona, a uz punu podršku meštanima Lukavca jasno je poručio:

Mi nismo došli po glasove, izbori su završeni. Došli da vas čujemo i da vidimo kako možemo da pomognemo. Nažalost, ovo nije jedinstven slučaj u Srbiji. Gde god se okrenemo, postoji neka firma, koju je neko doveo za neke pare, da nešto buši i uništava zemlju. Pokazali ste veliku hrabrost i ja vam skidam kapu, jer ste ih naterali da povuku ručnu. Probaće da vas potkupe i bićete u jednom trenutku pozvani na kanebe da se sa njima dogovorite. K`o Boga vas molim da ne idete na dogovore, jer tamo samo pitaju: “Pošto?” Mi ovu stvar ne smemo da prodamo. Jedini način da se ova stvar ne proda je da se zakonom zabrani kopanje. Ne smete da izgubite volju, zajedno ćemo se boriti. Koliko će nam trebati da to “išćeramo” zavisi od vas, nas, svih zajedno. Nemojte da odustajete, mi nećemo da odustanemo, svakim danom će nas biti sve više i oni će da stanu”.

Po Jeremićevim rečima “neko je u Valjevu uzeo pare, i on će pre ili kasnije morati da odgovara za to”.