13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • POJAVA NOVE PODVARIJANTE OMIKRON SOJA VIRUSA SARS CoV2
Opsta-bolnica-Urgentni-centar-pandemija-COVID19-Valjevo-medicinari-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Kruic-Objektiva.rs-iz-Valjeva-sjk

POJAVA NOVE PODVARIJANTE OMIKRON SOJA VIRUSA SARS CoV2

Autor 06/03/2023

U Srbiji je potvrđena nova podvarijanta korona virusa – kraken. Osim COVID-19, prisutne su respiratorne infekcije izazvane i drugim uzročnicima. Evidentirano je povećanje broja obolelih sa kliničkom slikom gripa, posebno među decom školskog uzrasta.

Sredinom prošlog meseca stigao je na Balkan, potom je u drugoj polovini februara u Srbiji potvrđeno prisustvo nove podvarijante omikron koronavirusa – kraken (XBB 1.5), koji je u ekspanziji u celom svetu, o čemu razgovaramo sa epidemiologom dr Biljanom Rajković iz Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

epidemiolog-dr-Biljana-Rajkovic-Zavod-javno-zdravlje-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-JK-Objektiva.rs-iz-Valjevo
epidemiolog dr Biljana Rajković

„Nova podvarijanta omikron soja virusa SARS CoV2 (XBB.1.5) dobila je naziv „kraken“. Naime, ovaj novi soj je, sem mutacije koja mu je omogućila lakše vezivanje za receptore ćelija pokazao i da ima potencijal da „izbegne“ zaštitu nastalu prethodnom imunizacijom, što ga čini najzaraznijim sojem od svih do sada poznatih.

Otkriven je oktobra prošle godine u SAD i uticao na značajno povećanje broja obolelih u ovoj zemlji, a početkom januara je nađen u skoro 1/3 pozitivnih uzoraka. U članku naučnog časopisa BMJ, objavljenom sredinom januara ove godine, navodi se da je tada već bio prisutan u 38 zemalja sveta. Evropski Centar za kontrolu bolesti (ECDC) je ocenio da postoji umeren rizik da postane dominantan soj u naredna dva meseca kada se očekuje i skok broja obolelih od COVID-19. U našoj zemlji je njegovo prisustvo dokazano krajem februara.

Dosadašni podaci ne ukazuju da se ovaj soj povezuje sa težom kliničkom slikom. Simptomi su slični prethodnim omikron varijantama – kašalj, zapušen nos, gušobolja, povišena telesna temperatura, glavobolja, jeza, bol u mišićima i slično.

Epidemiološka situacija respiratornih zaraznih bolesti

Zdravstvene ustanove u poslednjih par nedelja evidentiraju veliki broj pregleda pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija.

Opsta-bolnica-Urgentni-centar-pandemija-COVID19-Valjevo-medicinari-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Kruic-Objektiva.rs-iz-Valjeva-sjk

Na teritoriji Kolubarskog okruga je došlo do blagog pogoršanja epidemiološke situacije COVID-19, broj obolelih je u blagom porastu.Trenutno postoji umeren rizik od širenja SARS-Cov-2.

S obzirom na sezonu, sem ove virusne infekcije prisutne su i respiratorne infekcije izazvane drugim uzročnicima, pre svega virusom gripa, ali i adeno virusima, respiratrnim sincicijelnim virusima, bakterijama… I dalje cirkulišu sva tri podtipa virusa gripa (AN3, AN1 i V). Evidentirano je povećanje broja obolelih sa kliničkom slikom gripa, posebno među decom školskog uzrasta.

Na osnovu prisutnih simptoma, a bez laboratorijskih analiza nije moguće reći o kom se uzročniku radi. Većina uzročnika može kod starijih i svih sa hroničnim bolestima i stanjima oštećenog imuniteta da daju tešku kliničku sliku i komplikacije.

Kako smanjiti rizik od zaražavanja uzročnicima respiratornih zaraznih bolesti

Najefikasnija mera je uvek imunizacija za sve bolesti za koje postoji efikasna vakcina. Imunizacijom se postiže individualna zaštita pojedinca od teških kliničkih oblika bolesti, komplikacija, a u kolektivu smanjenje cirkulacije uzročnika. Obavezna je protiv gripa za određene kategorije stanovništva (hronični bolesnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, korisnici i zaposleni u domovima za stare i sl).

Imunizacija protiv zarazne bolesti COVID-19 se preporučuje svim osobama sa hroničnim bolestima i bolestima oslabljenog imuniteta, posebno starijim. Njima se preporučuju i dodatne „buster“ doze dvovalentnim vakcinama koje su dostupne u svim domovima zdravlja.

-Izbegavanje boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj ljudi.

-Izbegavanje boravka u istom prostoru gde boravi obolela osoba.

-Često pranje ruku toplom vodom i sapunom.

-Nošenje maski (obavezno za sve u zdravstvenim ustanovama, preporučeno za sve sa pridruženim hroničnim bolestima srca, pluća, endokrinog sistema i onih sa smanjenim imunitetom koji se nađu u zatvorenom, u prisustvu velikog broja ljudi.

U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije treba ostati kod kuće, izolovati se, mirovati, ne ići na posao, u dečji kolektiv, javiti se na vreme lekaru“, savetuje dr Biljana Rajković, epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Valjevo.