02/12/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR
Traktor-kod-Narodnog-pozorista-u-Novom-Sadu-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic

POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR

Autor 17/11/2022

Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenula je kampanju za traktoriste, koju prati subvencionisana dodela zaštitnog rama za upotrebljavani traktor, za koju se sva zainteresovana pravna i fizička lica mogu prijaviti putem sajta Agencije.

Tim povodom, pozivaju se sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, da zaključno sa 30. novembrom 2022. godine, podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja za subvencionisanu dodelu.

Modeli i tipovi traktora za koje se vrši subvencionisana dodela ramova su IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.

U Republici Srbiji, u poslednje tri godine, usled prevrtanja traktorima bez zaštitnog rama, nastradalo je čak 86 lica, van javnih puteva na njivama, šumama i livadama. U istom periodu, u saobraćajnim nezgodama na putevima sa učešćem traktora poginulo je 78 lica, odnosno u poslednje tri godine poginulo je 164 vozača traktora, dok je 360 vozača povređeno.

Procena je da u Republici Srbiji ima oko 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama, a jedna od glavnih mera za smanjenje stradanja i pokušaja minimiziranja povreda vozača traktora kada dođe do nezgode usled prevrtanja je upravo ugradnja ispitanih ili odobrenih zaštitnih struktura, odnosno ramova.