19/05/2024
Najnovije vesti

“SLIKAM TO ŠTO JESAM”

Autor 12/09/2021

U Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu otvorena je izložba slika i objekata od metala autora, Dragana Bartule, poznatog domaćeg slikara. Ovog puta, prikazan je samo mali deo Bartulinog raskošnog stvaralačkog opusa, iz ciklusa Utočište.

Prilikom svečanog otvaranja, Marina Ćirović, istoričar u Narodnom muzeju Valjevo, podsetila je na tekst mr Danila Vuksanovića pod naslovom O slikarstvu Dragana Bartule.

Marina Ćirović i Dragan Bartula

“Slikarstvo Dragana Bartule je izrazito figurativno sa primesama različitih simbola i nagoveštaja neispričanih priča. Uprkos trendovima u savremenom slikarstvu Bartula neguje, uslovno rečeno, klasičnu sliku sa svim njenim atributima i kvalitetima.

Zavisno od ciklusa, njegove slike poseduju lirski karakter i prizvuk tajnovitosti. Ipak, bez obzira na sadržaj i kontekst u kojima se figure nalaze, na gotovo svim ovim slikama mi možemo prepoznati autorov likovni monolog, njegov razgovor sa samim sobom i tome pridodat osećaj spokoja i kontemplacije. U Bartulinom slikarstvu sve je likovno čitljivo ali ne i iščitano do samoga kraja. Uvek nam ostaje kombinacija više, neki tajni ključ razumevanja svetskog poretka stvari i pojava.

Svestran pogled na istoriju i društvena zbivanja, istorijske vratolomije, aforizmi običnog života, neki su od karaktera Bartulinog pogleda pomoću boje i linije. Baš kao i davno ispevana pesma, slika Dragana Bartule ima za cilj da uputi posmatrača u apstraktni svet onih drugih vremena, ali ne davnih nego svevremenskih, univerzalnih.”

Svoje obraćanje, Marina Ćirović je rezimirala rečima čuvenog portugalskog književnika i nobelovca Žoze Saramaga: ”Svako gleda ono što može da vidi i što mu sopstvene oči dozvoljavaju, a to je, skoro uvek, samo mali deo onoga što bismo želeli da vidimo.”

Otvaranje izložbe Utočišta u Narodnom muzeju Valjevo

Dragan Bartula je rođen 1959. godine u Sokolcu, studirao je sociologiju u Sarajevu i Pedagošku akademiju u Šapcu. Živi i radi u Loznici, gde je osnovao galeriju “Mina Karadžić”. Dobitnik je brojnih nagrada. Godinama priređuje slikarsku koloniju na Divčibarama, u hotelu Heba. Kaže da je ravnopravni selektor sa svojim prijateljem, Miodragom Antonićem, slikarom iz Valjeva.
Naglašava da su mu podjednako važni i Šabac i Loznica i Valjevo, gde je, takođe u Narodnom muzeju, već izlagao 1998. godine. Potom, 2004. i u nekadašnjoj Galeriji 34 u Valjevu. Na izložbi u Muzeju, na kojoj je prikazan samo segment opusa iz “Utočišta”, uz objekte od metala je i brod u koji je ugradio staru, metalnu klamfu sa mosta u Višegradu, otevši je od daljeg propadanja.

Dragan Bartula sa objektom – brodom od metala za čiju je kliperu upotrebio klamfu iz starog mosta u Višegradu

“Mogu da slikam to što jesam. Moja je slika, moja je ikona, moja je freska. Ja mogu tako da razmišljam. Čak, delovi ovih slika, to što nije kosmos, to na šta se naslanjaju ovi brodovi, to su zidovi manastira i freske oštećene kroz vreme. I tako je nastao ciklus Nasleđe, koji sam dugo radio, a ove slike su proistekle iz toga.”
U Galeriji u Muzeju Valjevo prikazane su i tri slike, koje krase zidove hotela Heba na Divčibarama, gde godinama priređuje kolonije, a među učesnicima su: profesorka Danica Basta, Vladan Terzić, Šandor Šlajf. Dragan Bartula napominje da za početak leta naredne godine na Divčibare planira da pozove umetnike iz Mađarske i Crne Gore.
Inače, izložba objekata od metala i slika, iz ciklusa Utočišta, slikara Dragana Bartule, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, traje do 24. septembra.

Foto Dragan Krunić