21/06/2024
Najnovije vesti
FOTO Yale-School-of-Nursing-First-Faculty prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA 12. MAJ

Autor 12/05/2022

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja Valjevo želi da istakne veliku ulogu medicinskih sestara i tehničara u suzbijanju pandemije KOVID-19 pune dve godine. Kada je bilo najpotrebnije svojim radom pokazali su humanost i plemenitost poziva koji su izabrali.

Zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem pokazali su veliku požrtvovanost, bilo da su radili na prijemu pacijenata, testiranju, na vakcinalnom punktu, imunizaciji po seoskim ambulantama, školama i u kućnim uslovima, pružajući hitnu pomoć, prevozeći pacijente, radeći po smenama u specijalnoj bolnici Batajnica.

Uz nadu da je pandemija pri samom kraju, na Međunarodni dan sestrinstva 12. maja 2022. godine Dom zdravlja Valjevo ističe da su priznanje zaslužile sve medicinske sestre i tehničari zaposleni u ustanovi.

Deo kolektiva pridružiće se kolegama u Opštoj bolnici Valjevo na obeležavanju sestrinske slave Sveti Vasilije Ostroški.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca, 12. maj 1820. – London, 13. avgust  1910.), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Florens je sredinom 19. veka predvodila grupu od 38 medicinskih sestara koje su se brinule o ranjenicima u Turskoj. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvarale škole tog tipa u brojnim državama u svetu.

Podsećamo i da je nastavnica i prvi pomoćnik nadzornika u “Yale School of Nursing First Faculty” Berta Harmer iz Kanade, u svojoj knjizi 1922. opisala sestrinstvo, napisavši:

Sestrinstvo ima korene u potrebama čovečanstva i temelji se na idealu pružanja usluge. Njegov cilj nije samo lečenje bolesnih i ozdravljenje ranjenih osoba, nego postizanje zdravlja i mira, olakšanje i uteha duši i telu, pružanje zaštite, nege i drugih oblika prakse, te pomaganje svima onima koji su bespomoćni ili hendikepirani, mladi, stari ili nezreli. Cilj sestrinstva je sprečavanje bolesti i očuvanje zdravlja. Stoga je ono vezano uz svaku društvenu instituciju koja deluje na sprečavanje bolesti i očuvanju zdravlja. Sestra ne brine samo o nezi pojedinca, već o zdravlju naroda.”

FOTO “Yale School of Nursing First Faculty” 1928.