15/07/2024
Najnovije vesti
Svetska nedelja novca na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija odsek Valjevo Objektiva.rs

SVETSKA NEDELJA NOVCA

Autor 23/03/2022

Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija – odsek u Valjevu, povodom Svetske nedeje novca priređena je stručna poseta predstavnika Narodne banke Srbije predstavlja još jednu od aktivnosti u realizaciji projekta SmartCareers, koji je podržan sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Glavni cilj projekta je podsticanje preduzetničkog načina razmišljanja i zapošljivosti studenata Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija u eri digitalizacije i industrije 4.0.

Projekat obuhvata niz aktivnosti koje pored inoviranja i unapređenja kvaliteta nastavnog procesa u skladu sa potrebama tržišta rada i kroz stvaranje bolje digitalne infrastrukture za realizaciju nastave i učenje studenata, podrazumevaju i povezivanje sa poslodavcima i različitim institucijama.

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija se od 21. do 27. marta pridružila drugim institucijama u Srbiji i svetu, održavajući aktivnostima u okviru desete po redu Svetske nedelje novca, koju organizuje Međunarodni pokret za finansijsku edukaciju dece i omladine.

Moto Svetske nedelje novca za 2022. godinu je „Izgradite svoju budućnost, budite pametni u pogledu novca“. Svetska nedelja novca promoviše napore usmerene prema unapređenju finansijske pismenosti mladih. Krajnji cilj ove kampanje je da deci i omladini omogući pristup visokokvalitetnom finansijskom obrazovanju i da ih osposobi za donošenje pametnih finansijskih odluka.

Uz Gordanu Jauković i Vidu Tomašević iz Narodne banke Srbije, koja je nacionalni koordinator Svetske nedelje novca u Srbiji i profesorku dr Sanju Radovanović sa Akademije, studenti će biti u prilici da učestvuju u radionici “Moj budžet i ja” i edukativnoj igri “Finansije za kasnije”.

Cilj radionice Moj budžet i ja je da razvije finansijsku kulturu kod mladih i da ukaže na činjenicu da novac ne postoji samo da bi se trošio, već može da se štedi, ulaže i donira. Studenti će biti upoznati sa osnovnim finansijskim pojmovima kreirajući porodični budžet za mesec dana i simulirajući deset različitih porodičnih situacija. Savladavanjem pojmova trošenja, zaduživanja i štedenje, naučiće kako da razumno upravljaju svojim novcem i planiraju budžet.

Edukativna igra Finansije za kasnije studentima na zabavan način ukazuje na vrste prihoda i rashoda koji ih očekuju životu, i uči ih da njima upravljaju na najbolji način. Igra sadrži simulacije životnih situacija u kojima se mogu naći, a koje će od njih zahtevati pravovremene odluke. Prikazani su i mnogi savremeni finansijski proizvodi, a mudro upravljanje je osnovni cilj uz zadatak studenata da uštede što više za pozno doba i penziju.

Svetska nedelja novca na Akademiji strukovnih studija – odsek Valjevo, sreda, 23. mart 2022. godine, od 12 sati i 30 minuta.